Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.09.2017.

Premijera filma „Drugi život broda Kozara“



Na brodu posebne namene Rečne flotile „Kozara“ prikazan je film o njegovoj četvorogodišnjoj sanaciji i remontu završenom 2012. godine. Svečanoj projekciji dokumentarnog filma „Drugi života broda Kozara“ su, pored reditelja filma Marka Nikolića i zaposlenih u Zastava filmu, prisustvovali načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić i načelnik Uprave za odnose s javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković. Film je u produkciji VFC „Zastava filma  sniman četiri godine, onoliko koliko je trajao i remont najpoznatijeg broda Rečne flotile Vojske Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što je premijera filma organizovana baš na brodu, u prisustvu velikog broja ljudi, ne samo iz sveta filma i redova Flotile, već i brojnih ljubitelja brodarstva, potpukovnik Goran Ikonić, direktor VFC „Zastava film“ se zahvalio general-majoru Bojanu Zrniću, „uz čiju pomoć je okončan veliki posao ne samo oko remonta broda, već i istovremenog snimanja dokumentarnog stručnog filma o njegovoj obnovi, kao i pripadnicima VTI, TOC i Remontnog zavoda Apatin, koji su učestvovali u njegovoj sanaciji.

- Film svakako ima veliku vrednost, posebno za stručnu javnost kojoj je i namenjen. Biće koristan i članovima posade tog divnog broda, ponosa Rečne flotile koji će 2019. godine obeležiti osam decenija od porinuća u Lincu 15. septembra 1939, rekao je potpukovnik Goran Ikonić.

Povodom premijere filma, zamenik komandanta Rečne flotile pukovnik Dragan Bojić uručio je reditelju Marku Nikoliću i organizatoru Branislavu Guzini monografiju „100 godina Rečne flotile“.

- Brod „Kozara“ je ponos naše Rečne flotile i Vojske Srbije. Ove godine taj brod i njegova posada proglašeni su najboljim brodom i najboljom posadom u Flotili, što dovoljno govori o brodu „Kozara“ i onima koji njime upravljaju, rekao je pukovnik Bojić u obraćanju gostima svečane premijere, koji su, posle projekcije filma, imali priliku da obiđu sve prostorije broda.
photoFOTOGALERIJA