Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2017.

Обележен Дан службе телекомуникација и Дан Бригаде везеУ касарни „Бањица“ у Београду данас је свечано обележен 20. септембар – Дан службе телекомуникација и Дан Бригаде везе.

Начелник Одељења за телекомуникационо-информатичко обезбеђење у Управи за телекомуникације и информатику пуковник Влатко Курај и командант Бригаде везе пуковник Љубиша Ђоловић, у својим обраћањима подсетили су на бројна достигнућа у претходних годину дана. Поводом празника, на свечаности су уручена признања припадницима службе телекомуникација који су у протеклом периоду постигли запажене резултате.

Данашњи празник се слави у спомен на дан када је 1916. године престолонаследник Александар Карађорђевић одобрио Уредбу о војном телеграфу, којом су упостављене основе организације рода везе у српској војсци. Веза се развијала и осавремењивала са развојем војске на овим просторима, а данас традицију рода везе наставља служба телекомуникација.

Задатак службе телекомуникација је да створи услове за функционисање телекомуникационо-информатичког обезбеђења ради непрекидног командовања и руковођења у Министарству одбране и Војсци Србије.