Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2017.

Jaчање стратешке сарадње са Алжиром



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са амбасадором Алжира Абделхамидом Шебшубом.

Вулин и Шебшуб сагласили су се да постоји снажан интерес за даље јачање стратешке сарадње две земље у области одбране, будући да је Министарство одбране Републике Србије одабрано за стратешког партнера у обнови и модернизацији одбрамбене индустрије Алжира.

Осим војно-економске сарадње, саговорници су истакли значај сарадње у области војног образовања. До сада је различите видове школовања на српским војнообразовним институцијама завршило око 90 Алжираца, а тренутно се на специјалистичким студијама Војномедицинске академије и у Војној академији налази 20 припадника алжирског министарства и војске.

Министар Вулин и амбасадор Шебшуб оценили су као веома користан механизам за унапређење сарадње рад Мешовите комисије за сарадњу у области одбране, која периодично заседа и прецизира заједничке активности. Предвиђено је да шесто заседање Мешовите комисије за сарадњу у области одбране буде одржано у четвртом кварталу 2017. године у Београду.

Такође, министар Вулин и амбасадор Алжира разговарали су и о предстојећем заседању међудржавне Мешовите комисије за економску и научно-техничку сарадњу, које би требало да отвори ново поглавља у односима две земље, сем осталог, и када је реч о одбрамбеној сарадњи.

Министар одбране поручио је алжирском амбасадору да Србија изузетно цени принципијелну подршку Алжира нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и захвалио му се на честиткама поводом именовања на функцију министра одбране. Такође, министар Вулин затражио је од амбасадора Шебшуба да Алжир гласа против пријема тзв. Косова у Унеско на предстојећој генералној конференцији те организације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.08.2017
mp4 (53,11 MB)
Састанак