Министарство одбране Републике Србије
 
25.08.2017.

Унапређење сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима



Министар одбране Александар Вулин  и амбасадор Уједињених Арапских Емирата Џума Рашид Ал Дахери разговарали су данас о унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Такође, амбасадор Ал Дахери уручио је писмо којим шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум, потпредседник УАЕ, премијер, владар Дубаија и министар одбране, позива министра Вулина на аеромитинг „Dubai Airshow 2017“, који се одржава у  новембру ове године.

Саговорници су се сагласили да посебну ноту сарадњи две земље даје изразито пријатељски однос председника Републике Србије Александра Вучића и заменика команданта врховног команданта Оружаних снага УАЕ, крунског принца шеика генерала Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана.

Током састанка Вулин је потврдио да је Министарство одбране, као један од кључних ресора, чврсто опредељено за суштинско унапређење сарадње у свим сегментима од обостраног интереса и истакао да је Република Србија, као поуздан и искрен пријатељ УАЕ, у потпуности посвећена унапређењу билатералне сарадње у свим сферама.

Вулин и Ал Дахери разговарали су о развијању и интензивирању војноекономске и научнотехничке сарадње, али и војно-војне, као и сарадње обавештајних и безбедносних служби. Као веома значајна оцењена је претходна посете начелника Генералштаба Оружаних снага УАЕ генерал-потпуковника Ал Румаитија Србији, али и  предстојећа посета делегације Војске Србије полигонима и центрима за обуку емиратских Оружаних снага.

Министар Вулин је нагласио да Србија велики значај даје јачању одбрамбене индустрије, што позитивно утиче на оперативне и функционалне способности Војске Србије, али истовремено представља и „замајац српске економије“.
-Посебно смо задовољни достигнутим унапређењем властитих капацитета одбрамбене индустрије и знатно већим извозом него претходних година, рекао је министар одбране.        

Током разговора о безбедносним темама и ситуацији у региону, Вулин је потврдио да Србија наставља да буде промотер стабилности у овом делу Европе, о чему сведочи и сагласност коју су постигли председник Вучић и македонски премијер Заев, верујући да само добри регионални односи доприносе економском просперитету земаља Западног Балкана.

Он је додао да ангажовањем у оквиру регионалних иницијатива и организација, Србија јача сопствену безбедност и, промовише могућности својих националних капацитета и регионалих центара, попут Центра АБХО, ВМА и Војне болнице Ниш, Базе „Југ“, Универзитета одбране, Центра за мировне операције и ТРЗ Крагујевац.  Истовремено, посебан допринос региoналној и глобалној стабилности Србија даје кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, рекао је министар одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.08.2017
mp4 (16,17 MB)
Састанак