Министарство одбране Републике Србије
 
24.07.2017.

Министар Вулин у посети Израелу



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Тел Авиву са израелским колегом Авигдором Либерманом. Министри Вулин и Либерман сагласили су се о неопходности редовних сусрета на највишем нивоу са циљем размене ставова о актуелним питањима и отварања нових видова сарадње, имајући у виду да је ово први сусрет министара одбране две земље у оквиру размене посета још од 2003. године. Министар Вулин је истакао да Србија придаје велики значај билатералној одбрамбеној сарадњи са Израелом, што се овим сусретом потврђује јер је то његова прва званична посета иностранству од ступања на дужност министра одбране.
 
“Србија треба да има што бољу комуникацију са Израелом, али свакако и наша два министарства. Мени је велико задовољство што сам имао прилику да разговарам са министром Либерманом, а колико он цени сарадњу са Србијом говори то да нас је примио баш у тренутку када се Израел налази у изузетно великој кризи, када је суочен са читавим таласом терористичких напада и великом политичком напетошћу. То говори колико се Србија цени у Израелу и колико је позиција Србије другачија у односу на нека претходна времена“ оценио је министар Вулин у изјави после састанка са министром Либерманом.
 
На састанку је констатовано да ниво успостављених политичких односа две земље пружа одличну основу за унапређење сарадње у области одбране, а додатни разлог су чврсте историјске везе и заједничке жртве и страдања два народа. Министар Вулин је истакао да Република Србија изузетно цени подршку Државе Израел у одбрани принципа међународног права, захвална је за чврст став и подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета и за непризнавање самопроглашене „државе“ Косово.
 
„Ми смо данас потписали Споразум о међусобној сарадњи између два министарства одбране. То широм отвара врата за сарадњу, како наших одбрамбених индустрија тако и наших министарстава. Ми смо увек на истој страни када је у питању борба за демократију и борба против тероризма. Србија поштује Израел, а Израел показује да поштује Србију. Ја сам данас захвалио Израелу на значајној помоћи када је у питању борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије, а и лично министру Либерману који је био председник Парламентарне групе српско-израелског пријатељства и човек који нас искрено поштује и подржава“, рекао је министар Вулин у изјави после састанка.
 
Оцењујући данашњи сусрет са израелским колегом, министар Вулин је нагласио да је то био добар, срдачан, пријатељски састанак људи из земаља које се разумеју. „Министар Либерман је посебно желео да захвали и на начину на који Република Србија обележава сећање на јеврејске жртве, на холокауст, на поштовање које Србија показује према јеврејским жртвама и на чињеници да српски народ никада није био на страни нацизма и да никада није био антисемитски“, рекао је министар Вулин, истичући да министар Либерман такође поштује позицију наше Владе која је обезбедила и економску компензацију за све јеврејске жртве. Влада Србије обезбедила је да јеврејска заједница, без обзира колико велика или мала била, остаје велика у историјском сећању српског народа, заштићена је и економски сачувана.

Раније током дана, министар Вулин посетио је компанију Израелске одбрамбене индустрије Cyberbit, у оквиру исказаног опредељења обе стране да се конкретним идејама и предлозима пројеката започне обострано корисна сарадња. „Израелска одбрамбена индустрија једна је од најразвијенијих и најмоћнијих на свету. Израел је апсолутни лидер у свету у производњи безбедносног софтвера и Србија има шта да научи. Наравно постоји потражња и за нашим производима, за нашом муницијом, чак и за нашим компликованијим системима“, изјавио је министар Вулин после састанка у компанији Cyberbit,  наглашавајући  да је ово одлична прилика да се сарадња унапреди,  развије и да на овај начин покажемо колико наше одбрамбене индустрије могу да буду компатибилне и колико могу да задовоље потребе и једне и друге стране.

Министар Вулин се осврнуо и на посету тадашњег премијера Србије Александра Вучића Израелу пре две и по године. „Посета председника српске Владе се и даље памти у Израелу, а високо се вреднује и све оно што је урађено после тога на развоју односа две земље. Министар Либерман је лично поздравио председника Вучића и изразио наду да ће наставити са својом снажном и чврстом политиком. У свету се цене људи који говоре истину и цене се људи који заступају свој народ без компромиса и без обзира где били“, изјавио је министар Вулин.

На крају данашњег сусрета у Тел Авиву, министар Вулин позвао је колегу Либермана да следеће године посети Србију.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.07.2017
mp4 (80,08 MB)
Министар Вулин о састанку са министром Либерманом
24.07.2017
mp4 (87,67 MB)
Министар Вулин о сарадњи са Израелом
24.07.2017
mp4 (22,25 MB)
Министар Вулин о континуитету сарадње
24.07.2017
mp4 (81,42 MB)
Покривалица