Министарство одбране Републике Србије
 
26.06.2017.

Састанак представника Министарства одбране и Гранског синдиката управе, правосуђа, одбране и полиције "НЕЗАВИСНОСТ"



Представници Министарства одбране одржали су састанак са представницима Гранског синдиката управе, правосуђа одбране и полиције НЕЗАВИСНОСТ,  на захтев тог синдиката, како би заједнички размотрили питања која је овај синдикат раније упутио министарству.
 
Након конструктивног дијалога, Министарство одбране је мишљења да предстојеће повећање плата запослених у систему одбране треба да буде нелинеарно, са акцентом на најугроженије категорије запослених, истовремено водећи рачуна о свим запосленим у Министарству одбране и истакнута је потреба за обезбеђивањем услова за континуирани раст плата у наредним годинама и смањење разлике између платних група.
 
Поред тога постављено је и питање везано за обрачун накнаде за топли оброк и регрес, а у контексту тумачења Закона о систему плата у јавном сектору. Представници министарства су изнели мишљење да се питање топлог оброка и регреса  решава у складу са решењима која стоје у Закону о платама државних службеника и Посебног колективног уговора за државне органе. Синдикат је изнео став да треба тражити простор за решавање овог питања на другачији начин и у складу са специфичностима сектора одбране.
 
На иницијативу Синдиката „НЕЗАВИСНОСТ“ за омогућавање рефинансирања стамбених кредита, за лица која су стамбено питање решавала на тај начин, постигнута је сагласност са Националном корпорацијом за осигурање стамбених кредита да је правно могуће рефинансирање стамбених кредита и у другим банкама уз поштовање уговорених услова око задржавања права на УТС-а до потпуне отплате кредите, али не дуже 240 месеци од потписивања првог уговора.  Оваквим решењем ће велики број корисника стамбених кредита бити у могућности да уштеди значајна новчана средства на годишњем нивоу (кроз смањење рате за стамбени кредит).
 
Министарство одбране, као и до сада, остаје отворено за разговоре са синдикатима који имају за циљ конструктиван дијалог и побољшање материјалног положаја припадника Министарства одбране и Војске Србије.