Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.06.2017.

Sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije "NEZAVISNOST"



Predstavnici Ministarstva odbrane održali su sastanak sa predstavnicima Granskog sindikata uprave, pravosuđa odbrane i policije NEZAVISNOST,  na zahtev tog sindikata, kako bi zajednički razmotrili pitanja koja je ovaj sindikat ranije uputio ministarstvu.
 
Nakon konstruktivnog dijaloga, Ministarstvo odbrane je mišljenja da predstojeće povećanje plata zaposlenih u sistemu odbrane treba da bude nelinearno, sa akcentom na najugroženije kategorije zaposlenih, istovremeno vodeći računa o svim zaposlenim u Ministarstvu odbrane i istaknuta je potreba za obezbeđivanjem uslova za kontinuirani rast plata u narednim godinama i smanjenje razlike između platnih grupa.
 
Pored toga postavljeno je i pitanje vezano za obračun naknade za topli obrok i regres, a u kontekstu tumačenja Zakona o sistemu plata u javnom sektoru. Predstavnici ministarstva su izneli mišljenje da se pitanje toplog obroka i regresa  rešava u skladu sa rešenjima koja stoje u Zakonu o platama državnih službenika i Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe. Sindikat je izneo stav da treba tražiti prostor za rešavanje ovog pitanja na drugačiji način i u skladu sa specifičnostima sektora odbrane.
 
Na inicijativu Sindikata „NEZAVISNOST“ za omogućavanje refinansiranja stambenih kredita, za lica koja su stambeno pitanje rešavala na taj način, postignuta je saglasnost sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita da je pravno moguće refinansiranje stambenih kredita i u drugim bankama uz poštovanje ugovorenih uslova oko zadržavanja prava na UTS-a do potpune otplate kredite, ali ne duže 240 meseci od potpisivanja prvog ugovora.  Ovakvim rešenjem će veliki broj korisnika stambenih kredita biti u mogućnosti da uštedi značajna novčana sredstva na godišnjem nivou (kroz smanjenje rate za stambeni kredit).
 
Ministarstvo odbrane, kao i do sada, ostaje otvoreno za razgovore sa sindikatima koji imaju za cilj konstruktivan dijalog i poboljšanje materijalnog položaja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.