Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2017.

Начелник Генералштаба на састанку Војног комитета Европске уније




Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је састанку Војног комитета Европске уније одржаном данас у Бриселу.

Теме данашњег састанка су биле саветодавне мисије за обуку под мандатом ЕУ и мисије и операције заједничке безбедносне и одбрамбене политике са акцентом на мисије ATALANTA, EUNAVFOR MED и Западни Балкан, о којима су говорили Генерални директор Војног штаба ЕУ, начелник Генералштаба Централноафричке Републике, командант Aфричке команде Оружаних снага САД, као и команданти војне операције поморских снага ЕУ у Сомалији (АTALANTA) и мисије ЕУ у БиХ (ALTHEA).
 
Учесницима састанка обратио се и начелник Генералштаба оружаних снага Украјине, који је говорио о тренутној ситуацији у тој земљи.
 
На маргинама данашњег састанка, генерал Диковић састао се са начелницима Генераштабова Оружаних снага Бугарске,  Босне и Херцеговине, Црне Горе, Пољске, као и са командантом Националне Гарде Кипра.
 
Војска Србије тренутно учествује у четири мисије Европске уније, и то у мултинационалној операцији ЕУ у Сомалији (EUTM Somalia), војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA), мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија (EUTM Mali) и мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA). У овим операцијама тренутно је ангажовано 20 наших припадника.