Министарство одбране Републике Србије
 
10.05.2017.

Унапређење одржавања шума у војним комплексима




Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са вршиоцем дужности директора ЈП „Србијашуме“ Предрагом Алексићем и директорком ЈП „Војводинашуме“ Мартом Такач са којима је разговарао о начину на који је могуће унапредити одржавање шумских комплекса који се налазе у војним објектима.

Како је истакао министар Ђорђевић, који је иницирао данашњи састанак, основна намера Министарства одбране јесте да се професионална војска, пре свега, посвети својим примарним дужностима – обуци и оспособљавању, а да се послови у вези са одржавањем шума, као што су санитарна сеча или пошумљавање, препусте стручњацима за ту делатност.

„Интерес Министарства одбране јесте спремна, обучена и опремљена Војска и то је наш приоритет. Са друге стране, желимо да се шуме чији смо корисници одржавају на најбољи могући начин, што значи да томе треба да се посвети струка. Очување шумских комплекса је, у крајњем, и државни интерес и од значаја је за све наше грађане“, рекао је министар одбране.

Представници јавних предузећа „Србијашуме“ и „Војводинашуме“ истакли су да су спремни за сарадњу, која ће како су навели бити од обостране користи.

Заједно са представницима Министарства одбране, они ће у наредном периоду сагледати стање шума у војним комплексима и предложити мере за унапређење стања. Такође, они су нагласили да је неопходно дефинисати правни оквир за спровођење сарадње, односно, међусобна права и обавезе.

Министарство одбране и Војска Србије корисници су око 8000 хектара шумских комплекса на територији Републике Србије. Шуме су заступљене у касарнама, војним установама доходовног типа и на војним полигонима.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА