Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2017.

Унапређење војне сарадње са Словенијом



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са министарком одбране Словеније Андрејом Катич.
 Унапређење војне сарадње са Словенијом
Теме разговора биле су могућности даљег унапређења сарадње у области одбране, као и актуелна политичко - безбедносна ситуација у региону, са акцентом на мигрантску кризу, али и ангажовање у мултинационалним операцијама и сарадња у процесу приступања ЕУ и у оквиру Програма „Партнерство за мир“. Посебно је било речи о сарадњи и пројектима у оквиру Европске одбрамбене агенције.
 
Саговорници су се сагласили да су развијени укупни односи две земље добар основ за још квалитетнију сарадњу у области одбране, уз могућности остварења обостраних интереса, те су тежишне активности у овој години планиране у области војно-војне (обука подофицира, заједничке војне вежбе), војнообразовне, војно-техничке и војноекономске, као и сарадње војних архива. Правни оквир за сарадњу јесте Споразум о сарадњи у области одбране, а поред тога две земље имају потписане споразуме о сарадњи универзитета одбране у Београду и Марибору, као и o војно-техничкој сарадњи. Министар Ђорђевић је словеначкој делегацији упутио и позив за присуство Сајму наоружања и војне опреме Партнер 2017, који се у јуну одржава у Београду.
 
Ђорђевић је рекао да Министарство одбране наставља са избалансираном политиком одбране и у складу са дефинисаним националним интересима ради на унапређењу односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, а према дефинисаним ставовима Владе, у правцу европских интеграција, Србија се труди да транспарентном политиком и инсистирањем на економском просперитету свих држава у окружењу утиче на смирење ситуације у региону.

Унапређење војне сарадње са Словенијом 
С тим у вези, истакао је министар Ђорђевић, одржавање заједничких седница влада и редовни сусрети на високом нивоу, један су од начина за превазилажење актуелних проблема у условима комплексне безбедносне ситуације у региону. Наиме, Србија и Словенија имају развијен политички дијалог и сарадњу у бројним областима, што представља пример одличне билатералне сарадње.
 
Министар одбране захвалио је због професионалног ангажовања и доприноса безбедности припадника словеначког контингента КФОР на Косову и Метохији, као и својој колегиници која је посету Србији започела присуством централној свечаности обележавања Дана Војске, Дана победе и Дан Европе на полигону Никинци.  Министарка Катич истакла је након “Челика 2017” да су њени утисци о способностима наше војске и наоружања врло упечатљиви.
 
Министарку Катич је након вежбе на полигону Никинци примио премијер Александар Вучић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.05.2017
mp4 (44,48 MB)
Сусрет