Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2017.

Unapređenje vojne saradnje sa Slovenijom



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič.
 Unapređenje vojne saradnje sa Slovenijom
Teme razgovora bile su mogućnosti daljeg unapređenja saradnje u oblasti odbrane, kao i aktuelna političko - bezbednosna situacija u regionu, sa akcentom na migrantsku krizu, ali i angažovanje u multinacionalnim operacijama i saradnja u procesu pristupanja EU i u okviru Programa „Partnerstvo za mir“. Posebno je bilo reči o saradnji i projektima u okviru Evropske odbrambene agencije.
 
Sagovornici su se saglasili da su razvijeni ukupni odnosi dve zemlje dobar osnov za još kvalitetniju saradnju u oblasti odbrane, uz mogućnosti ostvarenja obostranih interesa, te su težišne aktivnosti u ovoj godini planirane u oblasti vojno-vojne (obuka podoficira, zajedničke vojne vežbe), vojnoobrazovne, vojno-tehničke i vojnoekonomske, kao i saradnje vojnih arhiva. Pravni okvir za saradnju jeste Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a pored toga dve zemlje imaju potpisane sporazume o saradnji univerziteta odbrane u Beogradu i Mariboru, kao i o vojno-tehničkoj saradnji. Ministar Đorđević je slovenačkoj delegaciji uputio i poziv za prisustvo Sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2017, koji se u junu održava u Beogradu.
 
Đorđević je rekao da Ministarstvo odbrane nastavlja sa izbalansiranom politikom odbrane i u skladu sa definisanim nacionalnim interesima radi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, a prema definisanim stavovima Vlade, u pravcu evropskih integracija, Srbija se trudi da transparentnom politikom i insistiranjem na ekonomskom prosperitetu svih država u okruženju utiče na smirenje situacije u regionu.

Unapređenje vojne saradnje sa Slovenijom 
S tim u vezi, istakao je ministar Đorđević, održavanje zajedničkih sednica vlada i redovni susreti na visokom nivou, jedan su od načina za prevazilaženje aktuelnih problema u uslovima kompleksne bezbednosne situacije u regionu. Naime, Srbija i Slovenija imaju razvijen politički dijalog i saradnju u brojnim oblastima, što predstavlja primer odlične bilateralne saradnje.
 
Ministar odbrane zahvalio je zbog profesionalnog angažovanja i doprinosa bezbednosti pripadnika slovenačkog kontingenta KFOR na Kosovu i Metohiji, kao i svojoj koleginici koja je posetu Srbiji započela prisustvom centralnoj svečanosti obeležavanja Dana Vojske, Dana pobede i Dan Evrope na poligonu Nikinci.  Ministarka Katič istakla je nakon “Čelika 2017” da su njeni utisci o sposobnostima naše vojske i naoružanja vrlo upečatljivi.
 
Ministarku Katič je nakon vežbe na poligonu Nikinci primio premijer Aleksandar Vučić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.05.2017
mp4 (44,48 MB)
Susret