Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2017.

Обележен Дан сећања на жртве холокауста



Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележен је полагањем венаца и одавањем почасти код Споменика жртвама у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти Старо сајмиште на Новом Београду.

Државну церемонију предводио је министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је поручио да су прошле само 72 године од јуриша логораша жељних слободе, а да смо већ заборавили ко је жртва, а ко џелат, допустили да им се ликови измешају, почели да тражимо оправдање и говоримо да су сви жртве рата. Стога о злу не треба да се ћути, како се оно не би поново вратило, закључио је министар Вулин.

У обележавању Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату учествовала је и делегација Министарства одбране и Војске Србије, а тај дан је спомен на 22. април 1945. године када је дошло до пробоја групе заточеника у Јасеновцу и посвећен је сећању на Србе, Јевреје, Роме страдале у масовним и нечовечним злочинима током Другог светског рата.