Министарство одбране Републике Србије
 
06.04.2017.

Потписан План билатералне војне сарадње са Босном и Херцеговином



Током састанка у Управи за међународну војну сарадњу, начелник Управе капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Босне и Херцеговине пуковник Роберт Сушац оценили су да је велики број реализованих активности потврда опредељења два система одбране за даље унапређење сарадње.

Потписан План билатералне војне сарадње са Босном и Херцеговином 
Капетан бојног брода Коњиковац нагласио је значај сусрета високог нивоа за дефинисање стратешких смерница даље сарадње. Он је истакао да се најбољи резултати остварују у области школовања и обуке и изразио наду да ће Министарство одбране Босне и Херцеговине и у наредном периоду упућивати своје припаднике на све нивое школовања и усавршавања на Војној академији. Потврђујући значај регионалне сарадње, пренео је заинтересованост за унапређење и интезивирање сарадње у оквиру Балканских војномедицинских снага, кроз заједничку обуку и војномедицинске вежбе.
 
Пуковник Сушац пренео је опредељење за унапређење сарадње у области школовања и обуке, изразивши очекивање за наставак курсирања припадника  Министарства одбране и Војске Србије у Међународном центру за обуку за операције подршке миру у Бутмиру, као и интензивнију сарадњу центара за мировне операције. Он је истакао подршку развоју Центра АБХО у Крушевцу  као регионалног и партнерског центра.
 
Заједнички је констатовано да постоји простор за унапређење сарадње у решавању вишкова наоружања и муниције, путем делаборације и уништавања.
 
На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2017. годину.