Министарство одбране Републике Србије
 
30.03.2017.

Свим припадницима Војске омогућено да гласају - министар одбране донео наредбу 9. марта 2017.



Министарство одбране и Војска Србије, у сарадњи са Републичком изборном комисијом, омогућили су свим припадницима да могу да реализују своје активно бирачко право на председничким изборима 2. априла.
 
Поред тога, министар одбране Зоран Ђорђевић је још 9. марта издао наређење број 2252-7, да се свим професионалним припадницима Војске Србије на дужностима ван места пребивалишта и лицима на школовању и усавршавању у војношколским установама у земљи и иностранству, као и пунолетним ученицима Војне гимназије, слушаоцима Курса за резервне официре и лицима на добровољном служењу војног рока, омогући да изађу на гласачка места у местима где су уписани у бирачке спискове.
 
Такође су и лица која се налазе у мултинационалним операцијама и на школовању у иностранству благовремено обавештена како могу да остваре своје бирачко право преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у иностранству.
 
Највећи број припадника Министарства одбране и Војске Србије своје бирачко право оствариће у месту пребивалишта, на гласачком месту где су уписани у бирачки списак.
 
Онима који су на дан избора службено ангажовани у команди, јединици или установи, биће омогућено да оду на гласачко место и гласају.
 
Војници на добровољном служењу војног рока и лица која се налазе на школовању у земљи добиће викенд одсуство како би могли да оду у места где су уписани у бирачки списак и гласају.
 
Припадницима који су службено спречени да на дан гласања изађу на место где су уписани у бирачки списак, омогућено је да гласају у најближим насељеним местима у којем реализују задатак.
 
Тако ће, на један од наведених начина, сви припадници Министарства одбране и Војске Србије, у складу са досадашњом праксом, моћи да реализују своје активно бирачко право на изборима за председника Републике Србије 2. априла.