Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2017.

Обележен Дан Медицинског факултета ВМА



На Војномедицинској академији данас је обележен Дан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране. Скупу су присуствовали заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, продекани Универзитета одбране, начелник Војне академије, академици, професори и кадети.

 
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић обраћајући се присутнима рекао је да није случајно што се Дан Медицинског факултета обележава практично када и Дан ВМА, јер су те две институције у својој основи нераздвојне. Говорећи о значају тог факултета за будућност војног здравства, он је подсетио да је прошле године промовисана друга генерација санитетских потпоручника, који стасавају или су стасали у младе лекаре.
 
- Бити лекар није лако. За лекарску професију је непоходан једнак континуитет у теоријском и практичном развоју знања и вештина. А наша школа је баш по томе препознатљива на овим просторима и шире. Зато смо с разлогом поносни на вас јер изузетним академским резултатима свака класа доказује да су заиста одабрани најбољи међу најбољима, и да за будућност војног здравства наше земље не треба бринути. Сигуран сам да ће тако остати и убудуће – истакао је пуковник проф. др Вукосављевић и додао да се Медицински факултет ВМА мења и унапређује, а доказ за то је и акредитација Високе струковне школе за медицинске сестре на коју ће се ове године уписати десет сестара из система одбране и десет самофинансирајућих.
 
Декан Медицинског факултета ВМА пуковник проф. др Небојша Јовић подсетио је да се тренутно на интегрисаним студијама медицине налази 157 кадета, на академским специјалистичким студијама 25 студената, на докторским 37 лекара, а на здравственим специјализацијама њих 216. Од тога је 115 професионалних војних лица из система одбране, 78 из цивилних установа, а 24 из иностранства. Према његовим речима, на Медицинском факултету ВМА тренутно се реализује 38 научних пројеката, а у последњих годину дана његове колеге са Факултета објавили су 83 научнa рада у престижним медицинским часописима.
 
Он је истакао да је почео да ради Буџетски фонд Универзитета одбране и да ће се из њега финансирати материјлне надокнаде за наставнике и сараднике Медицинског факултета ВМА, као и материјална средстава за научноистраживачке пројекте.
 
Дипломцима специјалистичких академских студија и специјализантима ВМА на скупу су уручене дипломе, а у наставку обележавања Дана Медицинског факултета  представљени су и најбољи радови специјализаната ВМА и кадета публиковани у стручним часописима и представљени на стручним скуповима у протеклој години.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.03.2017
mp4 (82,73 MB)
Видео