Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2017.

Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA



Na Vojnomedicinskoj akademiji danas je obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane. Skupu su prisustvovali zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić, prodekani Univerziteta odbrane, načelnik Vojne akademije, akademici, profesori i kadeti.

 
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević obraćajući se prisutnima rekao je da nije slučajno što se Dan Medicinskog fakulteta obeležava praktično kada i Dan VMA, jer su te dve institucije u svojoj osnovi nerazdvojne. Govoreći o značaju tog fakulteta za budućnost vojnog zdravstva, on je podsetio da je prošle godine promovisana druga generacija sanitetskih potporučnika, koji stasavaju ili su stasali u mlade lekare.
 
- Biti lekar nije lako. Za lekarsku profesiju je nepohodan jednak kontinuitet u teorijskom i praktičnom razvoju znanja i veština. A naša škola je baš po tome prepoznatljiva na ovim prostorima i šire. Zato smo s razlogom ponosni na vas jer izuzetnim akademskim rezultatima svaka klasa dokazuje da su zaista odabrani najbolji među najboljima, i da za budućnost vojnog zdravstva naše zemlje ne treba brinuti. Siguran sam da će tako ostati i ubuduće – istakao je pukovnik prof. dr Vukosavljević i dodao da se Medicinski fakultet VMA menja i unapređuje, a dokaz za to je i akreditacija Visoke strukovne škole za medicinske sestre na koju će se ove godine upisati deset sestara iz sistema odbrane i deset samofinansirajućih.
 
Dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Nebojša Jović podsetio je da se trenutno na integrisanim studijama medicine nalazi 157 kadeta, na akademskim specijalističkim studijama 25 studenata, na doktorskim 37 lekara, a na zdravstvenim specijalizacijama njih 216. Od toga je 115 profesionalnih vojnih lica iz sistema odbrane, 78 iz civilnih ustanova, a 24 iz inostranstva. Prema njegovim rečima, na Medicinskom fakultetu VMA trenutno se realizuje 38 naučnih projekata, a u poslednjih godinu dana njegove kolege sa Fakulteta objavili su 83 naučna rada u prestižnim medicinskim časopisima.
 
On je istakao da je počeo da radi Budžetski fond Univerziteta odbrane i da će se iz njega finansirati materijlne nadoknade za nastavnike i saradnike Medicinskog fakulteta VMA, kao i materijalna sredstava za naučnoistraživačke projekte.
 
Diplomcima specijalističkih akademskih studija i specijalizantima VMA na skupu su uručene diplome, a u nastavku obeležavanja Dana Medicinskog fakulteta  predstavljeni su i najbolji radovi specijalizanata VMA i kadeta publikovani u stručnim časopisima i predstavljeni na stručnim skupovima u protekloj godini.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.03.2017
mp4 (82,73 MB)
Video