Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2017.

Обележена стогодишњица Топличког устанка




Крај Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године у центру Прокупља данас је одржана централна државна церемонија поводом стогодишњице подизања Топличког устанка.

Председник Владе Србије Александар Вучић предводио је државну церемонију којој су присуствовали и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председник Републике Српске Милорад Додик, изасланици председника Републике, министар одбране Зоран Ђорђевић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, дипломатског кора, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и многобројни грађани. 

Након верског обреда, уз највише и војне и државне почасти, премијер Вучић и председник Републике Српске Додик, положили су ловорове венце крај споменика, а исто су учинили и представници удружења која негују традиције ослободилачких ратова наше земље.
 
Говорећи о историјском значају Топличког устанка, председник Владе Александар Вучић је истакао да је реч о првом и једином устанку против тиранске власти у било којој окупираној држави у току Великог рата.
 
- Устанак се десио у маленој Србији, у нашој Топлици, крају познатој по гостопримљивим и вредним људима, који не одступају пред злом и не мире се са ропством, макар пред собом имали хиљаду пута јачег непријатеља и највећу војну силу тог доба – рекао је премијер Вучић, подсетивши да Топлички устанак заузима посебно место у срцу и памћењу јуначке Топлице.

Он је подсетио да је упоредо са нељудским угњетавањем окупатор покушао да укине српски језик, при чему су књиге спаљиване, свештеници стрељани, а од изазване глади умрло је више хиљада људи.

- Данас, овде пред вама, драги јуначки народе српске Топлице, желим да се захвалим на свему што сте дали, и у Другом светском рату и у рату током деведесетих, јер никад нисте питали ни за шта друго, већ сте давали своје животе за Србију, јер вам је она и само она, била важнија од свега – поручио је председник Владе Србије.
 
У оквиру државне церемоније, уприличен је и обилазак поставке "Топлички устанак 1917 - 100 година после“ у Народном музеју Топлице, а окупљеним грађанима приказан је и документарни филм „Топлички устанак“ посвећен том јубилеју у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“.
 
Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, и проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. То је био једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2017
mp4 (77,14 MB)
Премијер Владе Александар Вучић
26.02.2017
mp4 (78,12 MB)
Државна церемонија