Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2017.

Свечана академија поводом стогодишњице Топличког устанка




У Дому културе у Прокупљу синоћ је одржана свечана академија у оквиру обележавања стогодишњице од подизања Топличког устанка. Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, дипломатског кора, верских заједница, као и многобројни грађани Прокупља.

Говорећи о значају јубилеја, председник општине Прокупље Александар Симоновић истакао је да се широм Топличког и Јабланичког округа низом манифестација обележава стогодишњица Топличког устанка.

- Сећајући се тих догађаја, поново смо се надахнули поносом због јунаштва и храбрости наших предака који су тада потврдили свој патриотизам и слободољубље и као припадници малог народа уписали се у књигу вечитих страдалника у борби за праведнији и бољи свет – поручио је градоначелник Симоновић.

Према његовим речима, памтећи њихову несебичну жртву, ми потврђујемо верност вечитој слободарској идеји српскога народа, као и то да грађани Србије не заборављају своју славну прошлост.

Културно- уметнички програм свечане академије посвећене стогодишњици од подизања Топличког устанка обогатио је и наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, и проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату. Устанак је био природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.02.2017
mp4 (102,24 MB)
Свечана академија