Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2017.

Svečana akademija povodom stogodišnjice Topličkog ustanka




U Domu kulture u Prokuplju sinoć je održana svečana akademija u okviru obeležavanja stogodišnjice od podizanja Topličkog ustanka. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, diplomatskog kora, verskih zajednica, kao i mnogobrojni građani Prokuplja.

Govoreći o značaju jubileja, predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović istakao je da se širom Topličkog i Jablaničkog okruga nizom manifestacija obeležava stogodišnjica Topličkog ustanka.

- Sećajući se tih događaja, ponovo smo se nadahnuli ponosom zbog junaštva i hrabrosti naših predaka koji su tada potvrdili svoj patriotizam i slobodoljublje i kao pripadnici malog naroda upisali se u knjigu večitih stradalnika u borbi za pravedniji i bolji svet – poručio je gradonačelnik Simonović.

Prema njegovim rečima, pamteći njihovu nesebičnu žrtvu, mi potvrđujemo vernost večitoj slobodarskoj ideji srpskoga naroda, kao i to da građani Srbije ne zaboravljaju svoju slavnu prošlost.

Kulturno- umetnički program svečane akademije posvećene stogodišnjici od podizanja Topličkog ustanka obogatio je i nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Ustanak je bio prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.02.2017
mp4 (102,24 MB)
Svečana akademija