Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2017.

Припреме војних скијаша за Зимску војну олимпијаду



У оквиру CISM зимског тренинг кампа „Копаоник 2017”, од 29. јануара до 11. фебруара одржавају се припреме војне репрезентације Републике Србије у скијању. Наши најбољи алпски и нордијски скијаши, под надзором инструктора са Војне академије и стручњака ван Министарства одбране и Војске Србије, припремаће се за наступ на престојећим „3. зимским светским војним играма“, незваничној зимској војној олимпијади, које ће се одржати од 22. до 28. фебруара 2017. године у Сочију, Руска Федерација.

Организатор припрема и тренинг кампа је Министарство одбране и Војска Србије, техничку организацију пружа Делегација Републике Србије при CISM, а у суорганизацију активности укључена је локална самоуправа Рашка, као и ЈП „Скијалишта Србије“, НП „Копаоник“ и „МК Mountain Resort“. Нашу скијашку репрезентацију такође су помогли и Олимпијски комитет Србије, Скијашки савез Србије, Генерални секретаријат CISM, Југобанка-Југбанка а.д. Косовска Митровица и компанија ИНТЕРЛАБ Ексим.
У току припрема за наступ у Русији, најуспешније војне скијаше обишао је шеф делегације Србије при Међународом савету за војне спортове (CISM) бригадни генерал Синиша Радовић. Он је искористио прилику да на 51. скијашком полигону „Копаоник“ угости и представнике институција, организација и компанија која су помогла реализацију CISM зимског тренинг кампа “Копаоник 2017” и који пружају подршку војној скијашкој репрезентацији.

Генерал Радовић је похвалио досадашњи рад чланова репрезентације и захвалио се представницима институција, организација и компанија истакавши да је њихова помоћ била драгоцена.

– Сваки спорт, па и спорт у војсци заслужује пажњу и подршку. Министарство одбране посвећује велику пажњу промоцији врхунског спорта међу својим припадницима, а сарадња са институцијама, организацијама и фирмама ван нашег система у великој мери томе доприноси. Верујемо да ће наши спортисти на предстојећим зимским светским војним играма са поносом носити боје наше земље и наше војске и да ћемо сви заједно поделити радост и понос због њиховог учешћа на овом такмичењу, а надамо се и резултатима – рекао је генерал Радовић.

Капетан Даниел Пешић, капитен скијашког тима оцењује да се из године у годину квалитет припрема за такмичења подиже на виши ниво.

- Премда је наша земља чланица CISM од 2003. године, ми скијаши активно смо се укључили у такмичења тек 2010. када је одржана прва зимска војна олимпијада у Италији, са које смо донели екипну бронзу у слалому. Од тада сваке године имамо припреме овде на Копаонику са мушким и женским тимом који је од 2010. године задржао „костур“, а ове године смо успели да подмладимо састав тима. С обзиром на то да на свим такмичењима излазимо на црту професионалним скијашима који се такмиче у Светском купу, свесни смо да у индивидуалном пласману тешко можемо парирати олимпијским и светским шампионима, али зато су наша очекивања усмерена у конкуренцији тимова – каже капетан Пешић.

Оптимизам капитена скијашког тима дели и војна службеница Ивана Петровић, чланица тима „нордијаца“.
– Премда нордијско скијање није спорт широко распрострањен код нас, на неки начин ми представљамо промотере ове дисциплине, а такође можемо бити поносни на успехе појединих чланова нашег војног тима. Ања Илић, Дејан Крсмановић и Милан Глуховић до сада су бележили значајне резултате. Очекујемо да њихови резултати у Сочију такође буду на високом нивоу – каже Ивана Петровић и додаје да је атмосфера у тиму изузетна и да је међу такмичарима за неколико година заједничих припрема и такмичења развијено право пријатељство.

У завршној фази реализације непосредних припрема за учешће на „3. зимским светским војним играма“, чланови војне репрезентације Републике Србије у скијању ће, уз подршку Делегације Републике Србије при CISM и Делегације Републике Словеније при CISM, реализовати тренинге у „CISM тренинг кампу“ у Покљуки, Република Словенија, у периоду од 12. до 19. фебруара 2017. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.02.2017
mp4 (49,56 MB)
Обраћање потпуковник Александар Милорадовић
04.02.2017
mp4 (80,77 MB)
Припреме
04.02.2017
mp4 (41,79 MB)
Изјава заставник Радмила Ђурић
04.02.2017
mp4 (44,35 MB)
Изјава капетан Денијел Пешић
04.02.2017
mp4 (24 MB)
Изјава војни службеник Ивана Петковић