Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2017.

Pripreme vojnih skijaša za Zimsku vojnu olimpijadu



U okviru CISM zimskog trening kampa „Kopaonik 2017”, od 29. januara do 11. februara održavaju se pripreme vojne reprezentacije Republike Srbije u skijanju. Naši najbolji alpski i nordijski skijaši, pod nadzorom instruktora sa Vojne akademije i stručnjaka van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripremaće se za nastup na prestojećim „3. zimskim svetskim vojnim igrama“, nezvaničnoj zimskoj vojnoj olimpijadi, koje će se održati od 22. do 28. februara 2017. godine u Sočiju, Ruska Federacija. Organizator priprema i trening kampa je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, tehničku organizaciju pruža Delegacija Republike Srbije pri CISM, a u suorganizaciju aktivnosti uključena je lokalna samouprava Raška, kao i JP „Skijališta Srbije“, NP „Kopaonik“ i „MK Mountain Resort“. Našu skijašku reprezentaciju takođe su pomogli i Olimpijski komitet Srbije, Skijaški savez Srbije, Generalni sekretarijat CISM, Jugobanka-Jugbanka a.d. Kosovska Mitrovica i kompanija INTERLAB Eksim.

U toku priprema za nastup u Rusiji, najuspešnije vojne skijaše obišao je šef delegacije Srbije pri Međunarodom savetu za vojne sportove (CISM) brigadni general Siniša Radović. On je iskoristio priliku da na 51. skijaškom poligonu „Kopaonik“ ugosti i predstavnike institucija, organizacija i kompanija koja su pomogla realizaciju CISM zimskog trening kampa “Kopaonik 2017” i koji pružaju podršku vojnoj skijaškoj reprezentaciji.

General Radović je pohvalio dosadašnji rad članova reprezentacije i zahvalio se predstavnicima institucija, organizacija i kompanija istakavši da je njihova pomoć bila dragocena.

– Svaki sport, pa i sport u vojsci zaslužuje pažnju i podršku. Ministarstvo odbrane posvećuje veliku pažnju promociji vrhunskog sporta među svojim pripadnicima, a saradnja sa institucijama, organizacijama i firmama van našeg sistema u velikoj meri tome doprinosi. Verujemo da će naši sportisti na predstojećim zimskim svetskim vojnim igrama sa ponosom nositi boje naše zemlje i naše vojske i da ćemo svi zajedno podeliti radost i ponos zbog njihovog učešća na ovom takmičenju, a nadamo se i rezultatima – rekao je general Radović.

Kapetan Daniel Pešić, kapiten skijaškog tima ocenjuje da se iz godine u godinu kvalitet priprema za takmičenja podiže na viši nivo.

- Premda je naša zemlja članica CISM od 2003. godine, mi skijaši aktivno smo se uključili u takmičenja tek 2010. kada je održana prva zimska vojna olimpijada u Italiji, sa koje smo doneli ekipnu bronzu u slalomu. Od tada svake godine imamo pripreme ovde na Kopaoniku sa muškim i ženskim timom koji je od 2010. godine zadržao „kostur“, a ove godine smo uspeli da podmladimo sastav tima. S obzirom na to da na svim takmičenjima izlazimo na crtu profesionalnim skijašima koji se takmiče u Svetskom kupu, svesni smo da u individualnom plasmanu teško možemo parirati olimpijskim i svetskim šampionima, ali zato su naša očekivanja usmerena u konkurenciji timova – kaže kapetan Pešić.

Optimizam kapitena skijaškog tima deli i vojna službenica Ivana Petrović, članica tima „nordijaca“.
– Premda nordijsko skijanje nije sport široko rasprostranjen kod nas, na neki način mi predstavljamo promotere ove discipline, a takođe možemo biti ponosni na uspehe pojedinih članova našeg vojnog tima. Anja Ilić, Dejan Krsmanović i Milan Gluhović do sada su beležili značajne rezultate. Očekujemo da njihovi rezultati u Sočiju takođe budu na visokom nivou – kaže Ivana Petrović i dodaje da je atmosfera u timu izuzetna i da je među takmičarima za nekoliko godina zajedničih priprema i takmičenja razvijeno pravo prijateljstvo.

U završnoj fazi realizacije neposrednih priprema za učešće na „3. zimskim svetskim vojnim igrama“, članovi vojne reprezentacije Republike Srbije u skijanju će, uz podršku Delegacije Republike Srbije pri CISM i Delegacije Republike Slovenije pri CISM, realizovati treninge u „CISM trening kampu“ u Pokljuki, Republika Slovenija, u periodu od 12. do 19. februara 2017. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.02.2017
mp4 (49,56 MB)
Obraćanje potpukovnik Aleksandar Miloradović
04.02.2017
mp4 (80,77 MB)
Pripreme
04.02.2017
mp4 (41,79 MB)
Izjava zastavnik Radmila Đurić
04.02.2017
mp4 (44,35 MB)
Izjava kapetan Denijel Pešić
04.02.2017
mp4 (24 MB)
Izjava vojni službenik Ivana Petković