Министарство одбране Републике Србије
 
26.01.2017.

Саопштење



Због погрешног тумачења и различитих спекулација које су последњих дана честе у медијима у вези са увођењем возила у евиденцију ствари из пописа, обавештавамо јавност да није у питању новина већ је реч о закону који се у правном систему Републике Србије примењује од 5.11.2009. године, како би се ефикасније обезбедило функционисање војне, радне и материјалне обавезе.
 
Увођење возила у евиденцију ствари део је материјалне обавезе која је Законом о војној, радној и материјалној обавези (члан 95. Закона о војној, радној и материјалној обавези) одређена као право и дужност грађана Републике Србије, привредних друштава, других правних лица и предузетника, чије је седиште на територији Републике Србије, да покретне и непокретне ствари којима располажу, а које су одређене као ствари посебне намене за потребе одбране, Војске Србије и цивилне заштите, у случају потребе уступе на привремено коришћење уз накнаду државним органима, Војсци Србије и цивилној заштити. Евиденција се води ради организованог и правилног извршавања наведене обавезе.
 
Напомињемо да се у евиденцију не уводе сва возила, већ 1 до 2 посто од укупног броја регистрованих моторних возила евидентираних у бази Министарства унутрашњих послова (ради се првенствено о теренским и теретним возилима, инжињеријским возилима, специјалним возилима, приколицама, цистернама, виљушкарима, итд), те да је проценат одзива у вези са позивањем по основу материјалне обавезе у претходним годинама био виши од 90 посто.
 
У случају неодазивања позиву исти закон (чланови 132. и 133. Закона о војној, радној и материјалној обавези) предвиђа новчане казне од 10.000 до 50.000 динара за власника ствари. Покретање прекршајних пријава врше територијални органи Министарства одбране тек када се предузму све претходне расположиве мере прописане Законом о војној, радној и материјалној обавези и другим прописима.
 
Наглашавамо да позивање власника ствари из пописа није повезано са увођењем војних обвезника рођених 1999. године у војну евиденцију. Увођење у војну евиденцију део је војне обавезе и није у директној или индиректној вези са позивањем власника ствари из пописа, а једини заједнички именитељ им је Закон о војној, радној и материјалној обавези којим су правно уређени.
 
Позиви се достављају власницима ствари из пописа у законском року, 30 дана пре планираног позивања, о чему се јавност благовремено обавештава информацијама на сајту Министарства одбране. Више података о материјалној обавези можете пронаћи овде.