Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2017.

Министар одбране у ненајављеном обиласку Војномедицинске академије



Министар одбране Зоран Ђорђевић ненајављено је данас посетио Војномедицинску академију, која средом збрињава хитне медицинске случајеве, како би се уверио у каквим условима ради Центар за хитну помоћ те здравствене установе, и обишао неке од клиника.

Министар одбране у ненајављеном обиласку Војномедицинске академије 
Током обиласка, министар се уверио да услови, у којима свој посао у Хитној помоћи обавља медицинско особље, нису на потребном нивоу, превасходно кад је реч о простору и инфраструктури, имајући у виду да та организациона јединица просечно, у дану када је дежурна, прима између 490 и 560 пацијената из целе земље.
 
У пратњи новопостављеног в.д. начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, министар Ђорђевић је обишао дечији диспанзер, где је са лекарима и пацијентима разговарао о условима на том одељењу, као и Клинику за неурологију, а информисао се и о начину рада шалтера за пријем и заказивање.
 
Најављујући хитне мере на побољшању услова за рад Центра за хитну помоћ, министар је истакао да је на руководствима Војномедицинске академије и Клиничког центра да договоре прелазни период током кога би цивилна здравствена установа и средом примала хитне пацијенте, како би ВМА имала времена да адаптира простор за њихов пријем.

Министар одбране у ненајављеном обиласку Војномедицинске академије 
– Људи који средом, стицајем околности, долазе по помоћ на Војномедицинску академију, заслужују бољи третман него што је данас случај, рекао је Ђорђевић и истакао да је још једна од ствари које је предложио у предстојећој реорганизацији установе, јачање поликлинике у односу на клинике, које су у великој мери до сада доминирале.
 
Министар одбране је имао примедбе и на унифицирано време за паузу шалтера за заказивање, што беспотребно успорава пацијенте, уместо да им, како је истакао, увек неки од службеника буду на располагању.
 
Посебно дуго министар Ђорђевић се задржао у диспанзеру за децу, који има проблем са бројем лекара, којих уместо шест, тренутно има двоје, и заложио се да се тај проблем ургентно реши, а да се убудуће стриктно води рачуна да у моменту нечијег одласка буде и пријем нових кадрова, како се ситуација дефицита лекара не би поновила, те да се на пријем педијатра, због лошег планирања, не би чекало девет месеци.  

Министар одбране у ненајављеном обиласку Војномедицинске академије 
Први човек Министарства одбране је у разговору са лекарима ВМА потврдио да је у години пред нама из буџета издвојено више новца за лекове, али и за опремање.
 
– Од вас сада очекујем план приоритета, шта од опреме треба набавити, што ће квалитативно унапредити здравље не само војних осигураника, него и свих грађана Србије, што ће бити нови приступ у опремању чији је циљ да Војномедицинска академија буде у сваком смислу на нивоу свог реномеа, рекао је Ђорђевић који је за наредну годину посебно најавио и креирање буџетске позиције за капитални пројекат одржавања Војномедицинске академије. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.01.2017
mp4 (22,7 MB)
Посета