Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2017.

Ministar odbrane u nenajavljenom obilasku Vojnomedicinske akademije



Ministar odbrane Zoran Đorđević nenajavljeno je danas posetio Vojnomedicinsku akademiju, koja sredom zbrinjava hitne medicinske slučajeve, kako bi se uverio u kakvim uslovima radi Centar za hitnu pomoć te zdravstvene ustanove, i obišao neke od klinika.

Ministar odbrane u nenajavljenom obilasku Vojnomedicinske akademije 
Tokom obilaska, ministar se uverio da uslovi, u kojima svoj posao u Hitnoj pomoći obavlja medicinsko osoblje, nisu na potrebnom nivou, prevashodno kad je reč o prostoru i infrastrukturi, imajući u vidu da ta organizaciona jedinica prosečno, u danu kada je dežurna, prima između 490 i 560 pacijenata iz cele zemlje.
 
U pratnji novopostavljenog v.d. načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, ministar Đorđević je obišao dečiji dispanzer, gde je sa lekarima i pacijentima razgovarao o uslovima na tom odeljenju, kao i Kliniku za neurologiju, a informisao se i o načinu rada šaltera za prijem i zakazivanje.
 
Najavljujući hitne mere na poboljšanju uslova za rad Centra za hitnu pomoć, ministar je istakao da je na rukovodstvima Vojnomedicinske akademije i Kliničkog centra da dogovore prelazni period tokom koga bi civilna zdravstvena ustanova i sredom primala hitne pacijente, kako bi VMA imala vremena da adaptira prostor za njihov prijem.

Ministar odbrane u nenajavljenom obilasku Vojnomedicinske akademije 
– Ljudi koji sredom, sticajem okolnosti, dolaze po pomoć na Vojnomedicinsku akademiju, zaslužuju bolji tretman nego što je danas slučaj, rekao je Đorđević i istakao da je još jedna od stvari koje je predložio u predstojećoj reorganizaciji ustanove, jačanje poliklinike u odnosu na klinike, koje su u velikoj meri do sada dominirale.
 
Ministar odbrane je imao primedbe i na unificirano vreme za pauzu šaltera za zakazivanje, što bespotrebno usporava pacijente, umesto da im, kako je istakao, uvek neki od službenika budu na raspolaganju.
 
Posebno dugo ministar Đorđević se zadržao u dispanzeru za decu, koji ima problem sa brojem lekara, kojih umesto šest, trenutno ima dvoje, i založio se da se taj problem urgentno reši, a da se ubuduće striktno vodi računa da u momentu nečijeg odlaska bude i prijem novih kadrova, kako se situacija deficita lekara ne bi ponovila, te da se na prijem pedijatra, zbog lošeg planiranja, ne bi čekalo devet meseci.  

Ministar odbrane u nenajavljenom obilasku Vojnomedicinske akademije 
Prvi čovek Ministarstva odbrane je u razgovoru sa lekarima VMA potvrdio da je u godini pred nama iz budžeta izdvojeno više novca za lekove, ali i za opremanje.
 
– Od vas sada očekujem plan prioriteta, šta od opreme treba nabaviti, što će kvalitativno unaprediti zdravlje ne samo vojnih osiguranika, nego i svih građana Srbije, što će biti novi pristup u opremanju čiji je cilj da Vojnomedicinska akademija bude u svakom smislu na nivou svog renomea, rekao je Đorđević koji je za narednu godinu posebno najavio i kreiranje budžetske pozicije za kapitalni projekat održavanja Vojnomedicinske akademije. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.01.2017
mp4 (22,7 MB)
Poseta