Министарство одбране Републике Србије
 
09.01.2017.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCAСвечани испраћај пете ротације контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) одржан је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCA 
Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са члановима проширеног колегијума начелника Генералштаба, представници организацијских јединица Министарства одбране и породице и пријатељи мировњака.
 
У Централноафричку Републику биће упућено 70 припадника Војске Србије који ће наредних шест месеци у саставу Војне болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA.
 
Командант српског контингента биће пуковник Драган Антић, а командант војне болнице у овој ротацији биће потпуковник др Вељко Милић.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCA 
Генерал Драганић је поручио да су српски војници и медицинари препознати у мисијама као високопрофесионални, часни и одговорни и да постављају високе стандарде у раду и понашању за своје колеге у мисији и нове контингенте наше војске, доприносећи тако и угледу Србије у свету.
 
– Прошле су две године од када Војска Србије у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици ангажује војне посматраче, штабне официре и војну болницу задужену за медицинско збрињавање више хиљада припадника снага у мисији. За претходне две године лекари и медицински техничари наше војне болнице су прегледали више од 20.000 пацијената, излечили више од 1.300 оболелих од маларије, извршили 210 сложених хируршких операција и 140 медицинских евакуација, обавили 2400 стоматолошких прегледа и збринули 620 различитих повреда припадника Уједињених нација, рекао је генерал Драганић и поручио „плавим шлемовима“ који одлазе да треба да наставе успешан систем рада војне болнице који су успоставиле њихове колеге у претходне четири ротације.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCA 
– У зони операције обављаћете одговорне дужности на медицинском збрињавању припадника снага у мисији — спасаваћете животе. Рад у мисији биће велики изазов на личном и професионалном плану, будући да ћете задатке извршавати у међународном окружењу, на непознатом терену, у неповољним климатским условима, далеко од ваших најмилијих, истакао је заменик начелника Генералштаба.
 
У оквиру свечаности, генерал Драганић је команданту српског контингента пуковнику Антићу предао заставу Републике Србије уз речи да се „високо и поносито вијори у Централноафричкој Републици“.
 
Раније данас, срећан пут и успех у мисији припадницима српског контингента, пожелео је  начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.
 Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCA

Истичући да је веома важно што у саставу контингента има људи који су раније били ангажовани у овој и другим мисијама, генерал Диковић је рекао да то драгоцено искуство користе у извршавању задатака.
 
–  Предводе вас људи који су искусни и који знају свој посао и зато им можете веровати. Верујте у себе и своје способности, будите дисциплиновани и одговорни и при извршењу задатака, пре свега, брините о свом здрављу и својој безбедности – додао је генерал Диковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.01.2017
mp4 (128,74 MB)
Свечаност
09.01.2017
mp4 (144,58 MB)
Генерал-потпуковник Јовица Драганић
09.01.2017
mp4 (84,19 MB)
Предаја заставе Србије
09.01.2017
mp4 (133,73 MB)
Изјаве - први део
09.01.2017
mp4 (143,56 MB)
Изјаве - други део