Министарство одбране Републике Србије
 
06.01.2017.

Унапређење сарадње са Боцваном



Државни секретар Ненад Нерић састао се данас са генералном секретарком Министарства одбране, правде и безбедности Републике Боцване Сегаквенг Нанисо Токона Тсиане, која тренутно борави у посети Републици Србији.

Унапређење сарадње са Боцваном 
На састанку је констатоано да традиционално добри билатерални односи, као и принципијелна подршка Боцване напорима Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији, представљају добар основ за успостављање различитих облика сарадње између два министарства.
 
Размењени су ставови о тренутној безбедносној ситуацији у региону и свету, док је посебан акценат стављен на актуелну миграторну кризу, као и на све учесталији проблем тероризма.
 
Државни секретар Нерић је констатовао да би  закључивањем Споразума о сарадњи у области одбране био створен правни оквир за успостављање и даљи развој сарадње у свим областима од заједничког интереса, што ће и бити предмет даљих билатералних разговора.
 
Имајући у виду да Република Србија располаже завидним војним истраживачким, развојним, опитним, производним и ремонтним капацитетима, жеља нам је да партнерским државама у свету представимо потенцијале за сарадњу у области одбрамбених технологија, као и за рад на заједничким пројектима.
 
Генерална секретарка Тсиане изразила је посебно интересовање за развој војномедицинске сарадњу, нарочито у области образовања медицинског кадра за потребе Оружаних снага Боцване, као и за успостављање различитих облика војноекономске сарадње.
 
Наведена посета уприличена је на иницијативу београдског Института „VLATACOM“, предузећа које дуги низ година послује на територији Републике Боцване.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА