Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2016.

Војни пиротехничар у основној школи



Припадници Централне логистичке базе реализовали су вишедневни пројекат цивилно–војне сарадње „Војни пиротехничар у основној школи”.

Војни пиротехничар у основној школи 
Пројекат је реализован кроз предавања са циљем указивања на опасности од употребе пиротехничких средстава - петарди, ватромета бакљи и други, чија је употреба учестала у периоду обележавања новогодишњих и божићних празника.
 
Двонедељним пројектом обухваћено је више основних школа на територији Ниша, Прокупља, Куршумлије, Пирота, Чачка, Смедерева, Смедеревске Паланке, Крагујевца и београдских општина Раковица и Сопот и том приликом едуковано је око 2.500 ученика.
 
Предавачи су истакли да димни, светлосни, звучни и запаљиви ефекти које пиротехничка средства производе представљају главни разлог коришћења, али да деца нису свесна опасности које том приликом вребају. Такође, апеловали су да се избегава коришћење пиротехнике имајући у виду последице које петарде, ватромети, бакље и слична средства могу изазвати на имовини као и по живот и здравље људи.
 
У реализацији пројекта учествовали су и представници Црвеног крста који су најмлађима објаснили како да смање евентуалне последице повређивања пиротехничким средствима указивањем прве помоћи.

Војни пиротехничар у основној школи 
Централна логистичка база организује овај пројекат трећу годину за редом, а према речима руководства школа, остварени су постављени циљеви из домена безбедности, имајући у виду да је коришћење пиротехничких средстава у зонама школа знатно смањено. 
 
Највећа логистичка јединца Војске Србије наставиће сарадњу са основним школама које се налазе на њеној територији размештаја, ради реализације пројеката који доприносе општој безбедности грађана, као и промоцији војничког позива.