Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.12.2016.

Vojni pirotehničar u osnovnoj školi



Pripadnici Centralne logističke baze realizovali su višednevni projekat civilno–vojne saradnje „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi”.

Vojni pirotehničar u osnovnoj školi 
Projekat je realizovan kroz predavanja sa ciljem ukazivanja na opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava - petardi, vatrometa baklji i drugi, čija je upotreba učestala u periodu obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika.
 
Dvonedeljnim projektom obuhvaćeno je više osnovnih škola na teritoriji Niša, Prokuplja, Kuršumlije, Pirota, Čačka, Smedereva, Smederevske Palanke, Kragujevca i beogradskih opština Rakovica i Sopot i tom prilikom edukovano je oko 2.500 učenika.
 
Predavači su istakli da dimni, svetlosni, zvučni i zapaljivi efekti koje pirotehnička sredstva proizvode predstavljaju glavni razlog korišćenja, ali da deca nisu svesna opasnosti koje tom prilikom vrebaju. Takođe, apelovali su da se izbegava korišćenje pirotehnike imajući u vidu posledice koje petarde, vatrometi, baklje i slična sredstva mogu izazvati na imovini kao i po život i zdravlje ljudi.
 
U realizaciji projekta učestvovali su i predstavnici Crvenog krsta koji su najmlađima objasnili kako da smanje eventualne posledice povređivanja pirotehničkim sredstvima ukazivanjem prve pomoći.

Vojni pirotehničar u osnovnoj školi 
Centralna logistička baza organizuje ovaj projekat treću godinu za redom, a prema rečima rukovodstva škola, ostvareni su postavljeni ciljevi iz domena bezbednosti, imajući u vidu da je korišćenje pirotehničkih sredstava u zonama škola znatno smanjeno. 
 
Najveća logistička jedinca Vojske Srbije nastaviće saradnju sa osnovnim školama koje se nalaze na njenoj teritoriji razmeštaja, radi realizacije projekata koji doprinose opštoj bezbednosti građana, kao i promociji vojničkog poziva.