Министарство одбране Републике Србије
 
23.12.2016.

Припадници РВ и ПВО обележили свој празник



Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране – 24. децембар, обележен је данас почасним стројем на војним аеродромима „Батајница“ и „Лађевци“, у касарни „Бањица“, као и у осталим јединицима и установама РВ и ПВО.
 
Честитајући празник окупљеним припадницима РВ и ПВО на аеродрому „Батајница“, заменик команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић подсетио је на почетке увођења ваздухоплова у наоружање Војске Краљевине Србије, осврнувши се и на богату традицију ваздухопловства на овим просторима.
Припадници РВ и ПВО обележили свој празник 
– Година за нама је била успешна и безбедна, година борбе за већу исправност технике и подизање нивоа обучености. Ратно ваздухопловство и ПВО је у континуитету контролисало и обезбедило заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије. У данашње време појачаног интензитета цивилног ваздушног саобраћаја, транспорта опасних материја ваздушним путем и експанзије употребе разних беспилотних летелица то је значајан успех и ми ћемо на том задатку наставити ангажовање и у 2017. години – нагласио је пуковник Билић.
 
Он је оценио да је 2017. година очекивања за РВ и ПВО, јер се после три деценије обећања и стагнације, очекује наставак позитивних трендова из 2016. године и напредак на свим пољима.
 
– Очекујемо много, али смо и спремни да пружимо још више кроз професионални однос наших припадника и савесно извршавање свих постављених задатака. Очекујемо да овај наш празник и идуће године обележимо заједно, у пуном строју и у бољим условима за живот и рад свих наших припадника – истакао је пуковник Билић.
 
Према његовим речима, у току извршавања летачких задатака није било ни једног озбиљног случаја угрожавања безбедности летења, а борба за виши ниво безбедности летења, како је истакао, као и до сада остаће и даље у самом врху приоритета.
 
– Годину за нама карактерише и почетак процеса нових набавки, пре свега  транспортних хеликоптера Ми-17 и других борбених система, после више деценија обећања и ишчекивања као и ремонт и обнављање ресурса значајном броју средстава у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“ и у ремонтним заводима у иностранству. Започети узлазни тренд у опремању и обучавању очекујемо да се настави и у 2017. години. Процес опремања борбеним авионима као и другим борбеним системима биће настављен и надамо се крунисан набавком 6 авиона МиГ-29. Очекујемо током наредне године испоруку 14 авиона „ласта“ што ће унапредити квалитет и безбедност летачке обуке, посебно младих пилота – нагласио је пуковник Билић најављујући да ће се у наредној години наставити процес одржавања максималног нивоа исправности технике као и започете модернизације перспективних ракетних и радарских система.

Припадници РВ и ПВО обележили свој празник 
– Реализовали смо све планиране садржаје обуке, како на националном нивоу тако и вежбе и друге садржаје обуке међународног карактера. Извели смо вежбу „БАРС 2016“ са Ваздушно-космичким снагама Руске Федерације, а нашим транспортним капацитетима и ангажовањем људства за опслуживање летења на аеродромима дали смо пуну подршку вежби „Словенско братство“ – нагласио је пуковник Билић додајући да ће се наставити са традицијом извођења међународних вежби са суседима, као што су „Ер солушон“ са ваздухопловством Румуније и гађање циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Бугарској.
 
Говорећи о значају међународне војне сарадње, пуковник Билић је оценио да су све вежбе међународног карактера прилика да се размене искуства, усвоје нова знања, стекне реална оцена и поређење где су наше снаге и способности у односу на свет и на крају – да развијамо и учвршћујемо поверење и пријатељство између наших оружаних снага, народа и држава.