Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.12.2016.

Pripadnici RV i PVO obeležili svoj praznik



Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane – 24. decembar, obeležen je danas počasnim strojem na vojnim aerodromima „Batajnica“ i „Lađevci“, u kasarni „Banjica“, kao i u ostalim jedinicima i ustanovama RV i PVO.
 
Čestitajući praznik okupljenim pripadnicima RV i PVO na aerodromu „Batajnica“, zamenik komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić podsetio je na početke uvođenja vazduhoplova u naoružanje Vojske Kraljevine Srbije, osvrnuvši se i na bogatu tradiciju vazduhoplovstva na ovim prostorima.
Pripadnici RV i PVO obeležili svoj praznik 
– Godina za nama je bila uspešna i bezbedna, godina borbe za veću ispravnost tehnike i podizanje nivoa obučenosti. Ratno vazduhoplovstvo i PVO je u kontinuitetu kontrolisalo i obezbedilo zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije. U današnje vreme pojačanog intenziteta civilnog vazdušnog saobraćaja, transporta opasnih materija vazdušnim putem i ekspanzije upotrebe raznih bespilotnih letelica to je značajan uspeh i mi ćemo na tom zadatku nastaviti angažovanje i u 2017. godini – naglasio je pukovnik Bilić.
 
On je ocenio da je 2017. godina očekivanja za RV i PVO, jer se posle tri decenije obećanja i stagnacije, očekuje nastavak pozitivnih trendova iz 2016. godine i napredak na svim poljima.
 
– Očekujemo mnogo, ali smo i spremni da pružimo još više kroz profesionalni odnos naših pripadnika i savesno izvršavanje svih postavljenih zadataka. Očekujemo da ovaj naš praznik i iduće godine obeležimo zajedno, u punom stroju i u boljim uslovima za život i rad svih naših pripadnika – istakao je pukovnik Bilić.
 
Prema njegovim rečima, u toku izvršavanja letačkih zadataka nije bilo ni jednog ozbiljnog slučaja ugrožavanja bezbednosti letenja, a borba za viši nivo bezbednosti letenja, kako je istakao, kao i do sada ostaće i dalje u samom vrhu prioriteta.
 
– Godinu za nama karakteriše i početak procesa novih nabavki, pre svega  transportnih helikoptera Mi-17 i drugih borbenih sistema, posle više decenija obećanja i iščekivanja kao i remont i obnavljanje resursa značajnom broju sredstava u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ i u remontnim zavodima u inostranstvu. Započeti uzlazni trend u opremanju i obučavanju očekujemo da se nastavi i u 2017. godini. Proces opremanja borbenim avionima kao i drugim borbenim sistemima biće nastavljen i nadamo se krunisan nabavkom 6 aviona MiG-29. Očekujemo tokom naredne godine isporuku 14 aviona „lasta“ što će unaprediti kvalitet i bezbednost letačke obuke, posebno mladih pilota – naglasio je pukovnik Bilić najavljujući da će se u narednoj godini nastaviti proces održavanja maksimalnog nivoa ispravnosti tehnike kao i započete modernizacije perspektivnih raketnih i radarskih sistema.

Pripadnici RV i PVO obeležili svoj praznik 
– Realizovali smo sve planirane sadržaje obuke, kako na nacionalnom nivou tako i vežbe i druge sadržaje obuke međunarodnog karaktera. Izveli smo vežbu „BARS 2016“ sa Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije, a našim transportnim kapacitetima i angažovanjem ljudstva za opsluživanje letenja na aerodromima dali smo punu podršku vežbi „Slovensko bratstvo“ – naglasio je pukovnik Bilić dodajući da će se nastaviti sa tradicijom izvođenja međunarodnih vežbi sa susedima, kao što su „Er solušon“ sa vazduhoplovstvom Rumunije i gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj.
 
Govoreći o značaju međunarodne vojne saradnje, pukovnik Bilić je ocenio da su sve vežbe međunarodnog karaktera prilika da se razmene iskustva, usvoje nova znanja, stekne realna ocena i poređenje gde su naše snage i sposobnosti u odnosu na svet i na kraju – da razvijamo i učvršćujemo poverenje i prijateljstvo između naših oružanih snaga, naroda i država.