Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2016.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране



Министар одбране Зоран Ђорђевић и директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров потписали су данас у Великој ратној сали Уговор о донацији финансијских средстава Министарству одбране за набавку опреме за хеликоптере у саставу РВ и ПВО Војске Србије. Реч је о набавци дизалице СЛГ-300 за унапређење оперативних способности тог вида војске у операцијама трагања и спасавања, у вредности од 35 милиона динара.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране 
Потписивању Уговора присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и представници Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.
 
– Ова донација ће послужити да скоро набављен хеликоптер Ми-17, који је значајно  унапредио капацитет Војске,  буде комплетно опремљен са системом трагања и спасавања у Републици Србији – рекла је Мирјана Чизмаров.
 
Министар одбране је захвалио на донацији и истакао како Министарство одбране и Војска Србије у склопу своје треће мисије помажу становништву и у том смислу је интензивна сарадња са Директоратом цивилног ваздухопловства.
 
– Ми сарађујемо и на неким другим пољима, а потврда наше добре сарадње јесте и ова донација коју смо данас потписали – рекао је министар одбране и истакао како је Директорат увек имао пуно разумевање кад је у питању Министарство одбране и пожелео да та сарадња буде убудуће још боља и продуктивнија.
 Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране

Систем СЛГ-300, који ће бити набављен, дизајниран је за утовар и истовар робе и спуштање људи (максимално две особе, носивост је 300 килограма) у режиму хеликоптера који лебди на висини од 50 метара. Систем обухвата електрично витло, контролну кутију, даљински управљач, три конопца – један за витла и два резервна.
 
Одговарајући на новинарска питања након потписивања донације, министар је о набавци „мигова” из Русије рекао да је реч о договору за око шест авиона МиГ-29, који би требало да буду предмет донације. Услови, даља модернизација и развој тих авиона, као и наше авијације, како је рекао министар одбране, зависиће од договора које будемо имали са Руском Федерацијом и онога што председник Владе договори 21. децембра, кад буде отишао у посету Русији.
 
На питање да ли ће ремонт и модернизацију технике која буде набављана радити наши заводи, министар је рекао да је ТРЗ Крагујевац на „добрим ногама”, да сами послују и приходују, и да ће то покушати да ураде и са ТРЗ Чачак и ВЗ „Мома Станојловић”.  Министар је истакао како очекује да ТРЗ Чачак тим путем крене средином наредне године и њима ће бити лакше јер се баве ремонтом оклопних возила.

Донација Директората цивилног ваздухопловства Србије Министарству одбране 
Када је реч о ВЗ „Мома Станојловић”, у економском протоколу који је потписан кад је министар одбране пре месец дана био у Москви, потписано је да постоји воља и жеља за отварањем ремонтног завода за руске хеликоптере Ми-17 и Ми-8 овде у Србији, што значи у „Моми Станојловић”.
 
– Други део „Моме Станојловића” везан је за планове око куповине „Ербасових”  хеликоптера –  да „Ербас” отвори регионални центар управо за те хеликоптере које желимо да купимо и да нам дају потпуну сагласност, сертификацију „Моме” за ремонт и модернизацију „газела” – истакао је министар Ђорђевић и рекао да ће на тај начин „Мома” имати много више посла него сад, а то ће отворити врата ка новом запошљавању – у складу са новим пословима које буду добијали.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.12.2016
mp4 (21,94 MB)
Потписивање уговора
15.12.2016
mp4 (22,5 MB)
Обраћање министра Ђорђевића
15.12.2016
mp4 (32,08 MB)
Обраћање Мирјане Чизмаров
15.12.2016
mp4 (37,89 MB)
Министар о набавци „мигова” из Русије
15.12.2016
mp4 (45,07 MB)
Министар о ремонту и модернизацији технике