Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2016.

Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane



Ministar odbrane Zoran Đorđević i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov potpisali su danas u Velikoj ratnoj sali Ugovor o donaciji finansijskih sredstava Ministarstvu odbrane za nabavku opreme za helikoptere u sastavu RV i PVO Vojske Srbije. Reč je o nabavci dizalice SLG-300 za unapređenje operativnih sposobnosti tog vida vojske u operacijama traganja i spasavanja, u vrednosti od 35 miliona dinara.

Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane 
Potpisivanju Ugovora prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.
 
– Ova donacija će poslužiti da skoro nabavljen helikopter Mi-17, koji je značajno  unapredio kapacitet Vojske,  bude kompletno opremljen sa sistemom traganja i spasavanja u Republici Srbiji – rekla je Mirjana Čizmarov.
 
Ministar odbrane je zahvalio na donaciji i istakao kako Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u sklopu svoje treće misije pomažu stanovništvu i u tom smislu je intenzivna saradnja sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva.
 
– Mi sarađujemo i na nekim drugim poljima, a potvrda naše dobre saradnje jeste i ova donacija koju smo danas potpisali – rekao je ministar odbrane i istakao kako je Direktorat uvek imao puno razumevanje kad je u pitanju Ministarstvo odbrane i poželeo da ta saradnja bude ubuduće još bolja i produktivnija.
 Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane
Sistem SLG-300, koji će biti nabavljen, dizajniran je za utovar i istovar robe i spuštanje ljudi (maksimalno dve osobe, nosivost je 300 kilograma) u režimu helikoptera koji lebdi na visini od 50 metara. Sistem obuhvata električno vitlo, kontrolnu kutiju, daljinski upravljač, tri konopca – jedan za vitla i dva rezervna.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja donacije, ministar je o nabavci „migova” iz Rusije rekao da je reč o dogovoru za oko šest aviona MiG-29, koji bi trebalo da budu predmet donacije. Uslovi, dalja modernizacija i razvoj tih aviona, kao i naše avijacije, kako je rekao ministar odbrane, zavisiće od dogovora koje budemo imali sa Ruskom Federacijom i onoga što predsednik Vlade dogovori 21. decembra, kad bude otišao u posetu Rusiji.
 
Na pitanje da li će remont i modernizaciju tehnike koja bude nabavljana raditi naši zavodi, ministar je rekao da je TRZ Kragujevac na „dobrim nogama”, da sami posluju i prihoduju, i da će to pokušati da urade i sa TRZ Čačak i VZ „Moma Stanojlović”.  Ministar je istakao kako očekuje da TRZ Čačak tim putem krene sredinom naredne godine i njima će biti lakše jer se bave remontom oklopnih vozila.
Donacija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Ministarstvu odbrane 
Kada je reč o VZ „Moma Stanojlović”, u ekonomskom protokolu koji je potpisan kad je ministar odbrane pre mesec dana bio u Moskvi, potpisano je da postoji volja i želja za otvaranjem remontnog zavoda za ruske helikoptere Mi-17 i Mi-8 ovde u Srbiji, što znači u „Momi Stanojlović”.
 
– Drugi deo „Mome Stanojlovića” vezan je za planove oko kupovine „Erbasovih”  helikoptera –  da „Erbas” otvori regionalni centar upravo za te helikoptere koje želimo da kupimo i da nam daju potpunu saglasnost, sertifikaciju „Mome” za remont i modernizaciju „gazela” – istakao je ministar Đorđević i rekao da će na taj način „Moma” imati mnogo više posla nego sad, a to će otvoriti vrata ka novom zapošljavanju – u skladu sa novim poslovima koje budu dobijali.  
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.12.2016
mp4 (21,94 MB)
Potpisivanje ugovora
15.12.2016
mp4 (22,5 MB)
Obraćanje ministra Đorđevića
15.12.2016
mp4 (32,08 MB)
Obraćanje Mirjane Čizmarov
15.12.2016
mp4 (37,89 MB)
Ministar o nabavci „migova” iz Rusije
15.12.2016
mp4 (45,07 MB)
Ministar o remontu i modernizaciji tehnike