Министарство одбране Републике Србије
 
14.12.2016.

Представљена књига „Пад ноћног сокола“



У Дому Војске Србије представљена је књига „Пад ноћног сокола“ пуковника Славише Голубовића у издању Медија центра „Одбрана“. Промоцији најновијег издања наше једине војне медијске куће присуствовао је велики број  припадника херојске 250. ракетне бригаде за ПВД, међу којима и њени бивши и садашњи команданти бригадни генерали Душко Жарковић и Сава Миленковић.

Представљена књига „Пад ноћног сокола“           
Присутне је поздравио пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра, а затим су о књизи говорили уредница књиге Мирјана Сандић, рецензент мр Љубодраг Стојадиновић и аутор.
 
Истичући да је књига „Пад ноћног сокола“, која представља сведочанство о драматичним догађајима из времена одбране од НАТО агресије, само месец дана од изласка из штампе изазвала велико интересовање читалаца, Мирјана Сандић је препоручила то занимљиво трагање за истином о ефикасности 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за ПВД, доказима патриотизма, стручности и ефикасности јединице која је једина у нашој војсци оборила две, а погодила још више летелица Алијансе.
 
Представљена књига „Пад ноћног сокола“Један од рецензената књиге „Пад ноћног сокола“,  мр Љубодраг Стојадиновић описао је то веома узбудљиво „ратно, стручно и историографско“ дело из пера једног од припадника јединице која је оборила невидљиви и актера догађаја који су „изменили свет“ као доказ тврдње да се, поштујући извесне принципе и високе моралне и професионалне норме, јединица по свему предодређена за инфериорну, лако претвара у супериорну и веома ефикасну. Ратно сведочанство пуковника Славише Голубовића, његов својеврсни ратни дневник постао је тако поуздана студија успешног отпора надмоћном агресору, закључио је Љубодраг Стојадиновић.
           
Посебне емоције изазвало је излагање самог аутора који је несебично истакао допринос свих учесника у описаним догађајима, не само као њихових актера током 1999. године, већ и касније у меморисању и описивању драматичних збивања. О обарању најпре невидљивог, а затим и другог авиона Алијансе Ф-16, сведочили су у књизи сви припадници борбених послуга 3. ракетног дивизиона, приказан је алгоритам мисија авиона и њиховог обарања, па и описи догађаја који су им уследили. Дат је и кратак интервју са обореним пилотом, који најдиректније сведочи о његовој неверици у могућност да над Србијом буде срушен. Аутор је у књизи покушао да одговори и на питање како су ракетним системом друге генерације гађани и погађани најсавременији авиони пете генерације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.12.2016
mp4 (39,51 MB)
Промоција књиге