Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2016.

Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“



Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“У Великој сали Дома Војске Србије представљена је књига „Последњи рапорт из Загреба“ аутора и издавача Ратка Миљановића, у којој је описано извлачење Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА „Генерал армије Иван Гошњак“ из блокиране загребачке касарне у Илици и његово размештање на подручју Београда децембра 1991. године.
 
Књига је објављена поводом 25 година од извлачења из блокаде у којој, само захваљујући прецизном, ефикасном и зналачком командовању, иначе, веома ризичном операцијом измештања, упркос свакодневним претањама и уценама хрватских „зенги“, нико од припадника Центра није страдао.
           
Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“О књизи и тим драматичним данима, проживљеним од септембра до почетка децембра 1991. године, пред окупљеним некадашњим припадницима Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА су говорили аутор, пензионисани пуковник Петар Видаковић и рецензенти генерал-мајор др Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране, некада питомац Центра у Загребу и др Божидар Форца, генерал-мајор у пензији, некадашњи наставник тактике у Центру.
 
Истичући да су у књизи, на готово 350 страна, уз 150 фотографија, шема и илустрација, верно, драматично и романсирано представљени догађаји који су обележили животе последњих бранилаца Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА „Генерал армије Иван Гошњак“, рецензенти су напоменули и да је у блокади остало тек десетак одсто његових сталних припадника, који су успели да одбране имовину те значајне високе војне школе и да је дислоцирају у престоницу Србије. Књига је вишеслојна, вишедимензионална и богата, не само историјским подацима, већ и емоцијама које јој дају посебну драж.   
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА