Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2016.

Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“



Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“U Velikoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“ autora i izdavača Ratka Miljanovića, u kojoj je opisano izvlačenje Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA „General armije Ivan Gošnjak“ iz blokirane zagrebačke kasarne u Ilici i njegovo razmeštanje na području Beograda decembra 1991. godine.
 
Knjiga je objavljena povodom 25 godina od izvlačenja iz blokade u kojoj, samo zahvaljujući preciznom, efikasnom i znalačkom komandovanju, inače, veoma rizičnom operacijom izmeštanja, uprkos svakodnevnim pretanjama i ucenama hrvatskih „zengi“, niko od pripadnika Centra nije stradao.
           
Predstavljena knjiga „Poslednji raport iz Zagreba“O knjizi i tim dramatičnim danima, proživljenim od septembra do početka decembra 1991. godine, pred okupljenim nekadašnjim pripadnicima Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA su govorili autor, penzionisani pukovnik Petar Vidaković i recenzenti general-major dr Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane, nekada pitomac Centra u Zagrebu i dr Božidar Forca, general-major u penziji, nekadašnji nastavnik taktike u Centru.
 
Ističući da su u knjizi, na gotovo 350 strana, uz 150 fotografija, šema i ilustracija, verno, dramatično i romansirano predstavljeni događaji koji su obeležili živote poslednjih branilaca Centra vojnotehničkih škola Kopnene vojske JNA „General armije Ivan Gošnjak“, recenzenti su napomenuli i da je u blokadi ostalo tek desetak odsto njegovih stalnih pripadnika, koji su uspeli da odbrane imovinu te značajne visoke vojne škole i da je dislociraju u prestonicu Srbije. Knjiga je višeslojna, višedimenzionalna i bogata, ne samo istorijskim podacima, već i emocijama koje joj daju posebnu draž.   
 
photoFOTOGALERIJA