Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2016.

Промоција књиге „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату“



У Дому Војске Србије данас је промовисана књига „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”, аутора потпуковника др Миљана Милкића у издању Медија центра „Одбрана“.
 Промоција књиге „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату“
Имајући у виду да је у историографији о Првом светском рату мали број објављених података о начину функционисања верске службе и улози војних свештеника у јединицама српске војске за време четворогодишње борбе, дело историчара потпуковника Милкића ризница је документованих прича о људима, верским службеницима, војницима чије је оружје - реч Божија, у ратним годинама често било најјаче.
 
Како је истакао директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, реч је о још једном делу у опусу издавачке делатности те куће у оквиру обележавање јубилеја стогодишњице од почетка Великог рата, а које баца ново светло на мање познате детаље војничке традиције ратника са ових простора.
 
Према речима уреднице издања Мирјане Сандић, књига је плод дугогодишњег истраживачког рада потпуковника Милкића, у коме је у првом делу представљен начин организовања верске службе у периоду Првог светског рата, а други део је посвећен ратним биографијама 248 војних свештеника који су били на служби у српској војсци у периоду од 1914. до 1918. године.
 
Промоција књиге „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату“Говорећи о научном значају књиге „Верска служба у српској војсци у Првом светском рату”, рецензент др Милић Милићевић, научни сарадник у Историјском институту, указао је да ово дело издваја персонализовани приступ историји, чиме се разбијају наративни клишеи који су били заступљени у делима војне тематике.
 
Рецензент др Данило Шаренац истакао је да се књига која је данас промовисана у домену домета научне мисли у многоме разликује од многих издања која су посвећена јубилеју стогодишњице Великог рата, а у овом случају се још једном показало да су историчар и војник добитна комбинација када је реч о истраживању тако специфичних сегмената наше историје.
 
Историчар др Александар  Животић, још један од рецензената књиге, посебно је указао на значај које дело потпуковника Милкића има у нашој историографији, јер  су се досадашња истраживања у највећој мери односила на операције наше војске  у Великом рату, а мање на њено само функционисање. Он је, такође, додао да је реч о књизи која је заснована на фундаменталном истраживању, која пружа одговоре на низ важних питања у вези са местом и улогом свештенства у војсци на овим просторима у том важном историјском раздобљу.
 
Према сопственом признању, намера аутора дела, потпуковника др Миљана Милкића, научног сарадника у Институту за стратегијска истраживања, је да у оквиру истраживачког рада, на свеобухватан начин, представи читаоцима архивске податке и законску регулативу о увођењу верске службе у српску војску. У свом раду, како је истакао, користио је документа Архива Југославије, Војног архива, Историјског архива Шумадије у Крагујевцу и многобројну друга архивску грађу, што даје посебну вредност овом делу, али и подстрек за даљи рад. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.12.2016
mp4 (44,59 MB)
Промоција