Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2016.

Promocija knjige „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu“



Promocija knjige „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu“U Domu Vojske Srbije danas je promovisana knjiga „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”, autora potpukovnika dr Miljana Milkića u izdanju Medija centra „Odbrana“.
 
Imajući u vidu da je u istoriografiji o Prvom svetskom ratu mali broj objavljenih podataka o načinu funkcionisanja verske službe i ulozi vojnih sveštenika u jedinicama srpske vojske za vreme četvorogodišnje borbe, delo istoričara potpukovnika Milkića riznica je dokumentovanih priča o ljudima, verskim službenicima, vojnicima čije je oružje - reč Božija, u ratnim godinama često bilo najjače.
 
Kako je istakao direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, reč je o još jednom delu u opusu izdavačke delatnosti te kuće u okviru obeležavanje jubileja stogodišnjice od početka Velikog rata, a koje baca novo svetlo na manje poznate detalje vojničke tradicije ratnika sa ovih prostora.
 
Prema rečima urednice izdanja Mirjane Sandić, knjiga je plod dugogodišnjeg istraživačkog rada potpukovnika Milkića, u kome je u prvom delu predstavljen način organizovanja verske službe u periodu Prvog svetskog rata, a drugi deo je posvećen ratnim biografijama 248 vojnih sveštenika koji su bili na službi u srpskoj vojsci u periodu od 1914. do 1918. godine.
 
Promocija knjige „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu“Govoreći o naučnom značaju knjige „Verska služba u srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu”, recenzent dr Milić Milićević, naučni saradnik u Istorijskom institutu, ukazao je da ovo delo izdvaja personalizovani pristup istoriji, čime se razbijaju narativni klišei koji su bili zastupljeni u delima vojne tematike.
 
Recenzent dr Danilo Šarenac istakao je da se knjiga koja je danas promovisana u domenu dometa naučne misli u mnogome razlikuje od mnogih izdanja koja su posvećena jubileju stogodišnjice Velikog rata, a u ovom slučaju se još jednom pokazalo da su istoričar i vojnik dobitna kombinacija kada je reč o istraživanju tako specifičnih segmenata naše istorije.
 
Istoričar dr Aleksandar  Životić, još jedan od recenzenata knjige, posebno je ukazao na značaj koje delo potpukovnika Milkića ima u našoj istoriografiji, jer  su se dosadašnja istraživanja u najvećoj meri odnosila na operacije naše vojske  u Velikom ratu, a manje na njeno samo funkcionisanje. On je, takođe, dodao da je reč o knjizi koja je zasnovana na fundamentalnom istraživanju, koja pruža odgovore na niz važnih pitanja u vezi sa mestom i ulogom sveštenstva u vojsci na ovim prostorima u tom važnom istorijskom razdoblju.
 
Prema sopstvenom priznanju, namera autora dela, potpukovnika dr Miljana Milkića, naučnog saradnika u Institutu za strategijska istraživanja, je da u okviru istraživačkog rada, na sveobuhvatan način, predstavi čitaocima arhivske podatke i zakonsku regulativu o uvođenju verske službe u srpsku vojsku. U svom radu, kako je istakao, koristio je dokumenta Arhiva Jugoslavije, Vojnog arhiva, Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu i mnogobrojnu druga arhivsku građu, što daje posebnu vrednost ovom delu, ali i podstrek za dalji rad. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.12.2016
mp4 (44,59 MB)
Promocija