Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2016.

Отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у Нишу



Отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у НишуУ Дому војске у Нишу отворена је изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“.
 
Отварању изложбе присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тењовић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, припадници Војске Србије из нишког гарнизона, представници удружења војних пензионера, организације резервних војних старешина, удружења ослободилачких ратова, бројне личности из културног и јавног живота Ниша и други гости.
 
Оварајући изложбу, генерал Диковић је изразио захвалност свима који су учествовали у припреми изложбе а посебно породици Ракић, која је омогућила да се сагледа све оно што је Петар Бојовић оставио за свог живота.
 
Отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у Нишу„Војводо хвала ти што нам остави могућност да се са тобом дичимо и што нама официрима остави могућност да, проучавајући твој живот и твоје дело, будемо достојни тебе“, рекао је начелник Генералшаба и додао: „Твоје срце куца у свих Срба, твоје срце куца у свим слободољубивим грађанима наше Србије данас. Нека је вечна слава и хвала нашем бесмртном војводи Петру Бојовићу“.
 
Присустнима су се обратили и начелник Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин и аутор изложбе Радивоје Бојовић - кустос Народног музеја Чачак.
 
Пуковник Карапанџин је подсетио на живот и дело војводе Петра Бојовића, и истакавши да се навршило 90 година од ослобођења Ниша у Првом светском рату додао је: „Неизмерно се радујем што заједно са вама сада на овом месту сведочим о једном несумњиво важном историјском тренутку када је нишки ослободилац, бесмртни војвода и српски мученик Петар Бојовић, онако како сам зна одлучно кренуо у још једну велику операцију и победу“.
 
Отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у НишуАутор изложбе Бојовић представио је поставку изложбе посвећену војводи Петру Бојовићу и истакао  да је на врлетни пут части и славе Петар Бојовић кренуо испод златарског неба и непролазну славу стекао у ратовима Србије за ослобођење и уједињење.
 
У уметничком програму лик војводе Бојовића дочарао је глумац Књажевско-српског театра из Крагујевца Здравко Малетић, који је извео монодраму „На таљигама у вечност“, према драмском тексту Владимира Ђорђевића.
 
Изложбу, која за Републику Србију има велику историјску и културолошку вредност, заједно су приредили Медија центар „Одбрана“, Генерални секретаријат председника Републике Србије и Народни музеј Чачак уз помоћ Команде Копнене војске.
 
Заинтересовани грађани могу посетити изложбу сваког дана у времену од 10 до 18 часова, до 15. децембра 2016. године. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА