Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2016.

Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u Nišu



Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u NišuU Domu vojske u Nišu otvorena je izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“.
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, pripadnici Vojske Srbije iz niškog garnizona, predstavnici udruženja vojnih penzionera, organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja oslobodilačkih ratova, brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Niša i drugi gosti.
 
Ovarajući izložbu, general Diković je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u pripremi izložbe a posebno porodici Rakić, koja je omogućila da se sagleda sve ono što je Petar Bojović ostavio za svog života.
 
Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u Nišu„Vojvodo hvala ti što nam ostavi mogućnost da se sa tobom dičimo i što nama oficirima ostavi mogućnost da, proučavajući tvoj život i tvoje delo, budemo dostojni tebe“, rekao je načelnik Generalšaba i dodao: „Tvoje srce kuca u svih Srba, tvoje srce kuca u svim slobodoljubivim građanima naše Srbije danas. Neka je večna slava i hvala našem besmrtnom vojvodi Petru Bojoviću“.
 
Prisustnima su se obratili i načelnik Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin i autor izložbe Radivoje Bojović - kustos Narodnog muzeja Čačak.
 
Pukovnik Karapandžin je podsetio na život i delo vojvode Petra Bojovića, i istakavši da se navršilo 90 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu dodao je: „Neizmerno se radujem što zajedno sa vama sada na ovom mestu svedočim o jednom nesumnjivo važnom istorijskom trenutku kada je niški oslobodilac, besmrtni vojvoda i srpski mučenik Petar Bojović, onako kako sam zna odlučno krenuo u još jednu veliku operaciju i pobedu“.
 
Otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u NišuAutor izložbe Bojović predstavio je postavku izložbe posvećenu vojvodi Petru Bojoviću i istakao  da je na vrletni put časti i slave Petar Bojović krenuo ispod zlatarskog neba i neprolaznu slavu stekao u ratovima Srbije za oslobođenje i ujedinjenje.
 
U umetničkom programu lik vojvode Bojovića dočarao je glumac Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca Zdravko Maletić, koji je izveo monodramu „Na taljigama u večnost“, prema dramskom tekstu Vladimira Đorđevića.
 
Izložbu, koja za Republiku Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodni muzej Čačak uz pomoć Komande Kopnene vojske.
 
Zainteresovani građani mogu posetiti izložbu svakog dana u vremenu od 10 do 18 časova, do 15. decembra 2016. godine. 
 
photoFOTOGALERIJA