Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2016.

Обележена 75. годишњица битке на Кадињачи



Служењем парастоса и полагањем венаца на Кадињачи је обележена 75. годишњица битке у којој је 29. новембра 1941. године изгинуо цео Раднички батаљон, бранећи Ужичку републику.
 
Парастос погинулим борцима служили су свештеници ужичке цркве, а пошту херојима Кадињаче полагањем венаца одали су делегације Владе Србије, Генералштаба Војске Србије, СУБНОР-а, града Ужица и потомака.
 
У име Владе Србије на централној државној церемонији у спомен комплексу Кадињача говорио је државни секретар у министрству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић који је истакао да је Србија поносна на своју антифашистичку прошлост.
 
“Хероји Кадињаче су свесно дали своје животе борећи се против фашизма и показали да је и велика сила рањива, ако волите своју отаџбину и верујете у правду и слободу. На нама је да се том великом злу коју није побеђено 1945. године и данас супротстављамо увек и свуда где га препознамо. А фашизам је данас кад неко ломи табле са ћирилицом,протерује људе са својих огњишта...”, поручио је Поповић.
 
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић подсетио је на ратна страдања Радничког батаљона приликом одбране Ужичке републике и истакао да се Ужице са поносом сећа хероја Кадињаче.
 
“Поносни смо на 67 дана Ужичке републике, која је била велика подршка јачању антифашистичког фронта у Европи. Она има своје место у европској историји и представља симбол слободе и поноса и снажног антифашистичког отпора. Поносни смо и на борце Радничког батаљона, који су жртвовали животе на Кадињачи и заслужују наше највеће поштовање”, истакао је Петковић.
 
Централну церемонију обележавања 75. годишњице битке на Кадињачи организовали су Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије, у сарадњи са градом Ужице и ужичким Народним музејом.
 
ФоНет