Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2016.

Израда стратегијских докумената у систему одбране



Израда стратегијских докумената у систему одбранеМинистар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је првом састанку Радне групе за израду нацрта Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране и Беле књиге одбране.
 
Интерресорну радну групу чине представници Министарства одбране, Генералног секретаријата председника Републике, представници других надлежних министарстава, Безбедносно-информативне агенције и Канцеларије за европске интеграције.
 
Израда стратегијских докумената у систему одбранеИзрада нових стратегијских докумената у области безбедности и одбране представља један од најважнијих приоритета у спровођењу реформе система одбране Републике Србије у наредном периоду. Интерресорна радна група има комплексан задатак да, са становишта стратегијског окружења Републике Србије, изврши процену изазова, ризика и претњи безбедности, формулише националне интересе, као и да дефинише политике и системе националне безбедности и одбране.
 
Кључна опредељења у изради нових докумената су свеобухватни односно интегрални приступ безбедности, војна неутралност и опредељење за приступање Европској унији.
 
Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране, у складу са законом, усваја Народна скупштина Републике Србије, чему ће претходити стручна и јавна расправа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА