Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2016.

Izrada strategijskih dokumenata u sistemu odbrane



Izrada strategijskih dokumenata u sistemu odbraneMinistar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je prvom sastanku Radne grupe za izradu nacrta Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane i Bele knjige odbrane.
 
Interresornu radnu grupu čine predstavnici Ministarstva odbrane, Generalnog sekretarijata predsednika Republike, predstavnici drugih nadležnih ministarstava, Bezbednosno-informativne agencije i Kancelarije za evropske integracije.
 
Izrada strategijskih dokumenata u sistemu odbraneIzrada novih strategijskih dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta u sprovođenju reforme sistema odbrane Republike Srbije u narednom periodu. Interresorna radna grupa ima kompleksan zadatak da, sa stanovišta strategijskog okruženja Republike Srbije, izvrši procenu izazova, rizika i pretnji bezbednosti, formuliše nacionalne interese, kao i da definiše politike i sisteme nacionalne bezbednosti i odbrane.
 
Ključna opredeljenja u izradi novih dokumenata su sveobuhvatni odnosno integralni pristup bezbednosti, vojna neutralnost i opredeljenje za pristupanje Evropskoj uniji.
 
Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, u skladu sa zakonom, usvaja Narodna skupština Republike Srbije, čemu će prethoditi stručna i javna rasprava.
 
photoFOTOGALERIJA