Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2016.

Додела Одлуке о проширењу акредитације Војној контроли квалитета




Помоћник директора Акредитационог тела Србије за развој и квалитет, Зоран Ракић данас је уручио директору Војне контроле квалитета пуковнику др Ивици Марјановићу, Одлуку о одржавању и проширењу обима акредитације а сертификати су додељени и организацијама које су своје опредељење за унапређење квалитета и свог пословања поделиле са Војном контролом квалитета, као сертификационим телом за интегрисане системе менаџмента



Свечаном скупу  у амфитеатру Војнотехничког института присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, представници Акредитационог тела Србије, групације одбрамбене индустрије Србије, Генералштаба ВС и Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.



Војна контрола квалитета je као војна установа МО, у саставу Сектора за материјалне ресурсе, водећа професионална организација у области обезбеђења квалитета покретних ствари са вековним искуством у вредновању квалитета производа. У оваквој организационој структури функционише од априла 2010. године.

Говорећи о тој установи, директор пуковник др Ивица Марјановић је истакао да је мисија и водећи принцип Војне контроле квалитета обезбеђење  квалитета  производа у свим фазама реализације, који се као готови набављају са домаћег и иностраног тржишта, као и развојних програма које реализује МО и ВС, како би се одговорило на изазове данашњице и будућих времена.

Први човек Војне контроле квалитета уручио је сертификате техничким ремонтним заводима Крагујевац и Чачак, фабрикама „Први партизан” АД Ужице, „Прва петолетка – Наменска”, Трстеник, „Застава оружје”, Крагујевац, Електронском факултету у Нишу, Институту „Михајло Пупин – Рачунарски системи Београд”, „Полиестер групи” доо,  Прибој, „YUMCO-prizosi” доо  Врање, „Индустријским подовима” доо, Јагодина, „Слову”, Београд, „Геомеханици” доо, Београд, „Гео-пројекту СМ”, Сремска Митровица, „Дунав-ортопедском” доо, Нови Сад и ISCO doo, Зрењанин.
 
На крају свечаности додељен је и први сертификат са знаком Акредитационог тела Србије фабрици „Милан Благојевић” Лучани јер је пружили Војној контроли квалитета логистичку помоћ у смислу инфраструктурног обезбеђења локација за осведочење и надзор који су вршили представници Акредитационог тела Србије.

Војна контрола квалитета је процес сертификације започела у 2013. години да би циљ остварила годину дана касније. На тај начин се сврстала међу регистрована сертификациона тела Акредитационог тела Србије која имају пуно право и дозволу да, у оквиру сертификованих кодова, врше оцењивање организација преко треће стране. Од почетка 2013. године до данас утростручен је број сертификованих оцењивача за интегрисане системе менаџмента.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА