Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2016.

Dodela Odluke o proširenju akreditacije Vojnoj kontroli kvaliteta




Pomoćnik direktora Akreditacionog tela Srbije za razvoj i kvalitet, Zoran Rakić danas je uručio direktoru Vojne kontrole kvaliteta pukovniku dr Ivici Marjanoviću, Odluku o održavanju i proširenju obima akreditacije a sertifikati su dodeljeni i organizacijama koje su svoje opredeljenje za unapređenje kvaliteta i svog poslovanja podelile sa Vojnom kontrolom kvaliteta, kao sertifikacionim telom za integrisane sisteme menadžmenta



Svečanom skupu  u amfiteatru Vojnotehničkog instituta prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, predstavnici Akreditacionog tela Srbije, grupacije odbrambene industrije Srbije, Generalštaba VS i Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.



Vojna kontrola kvaliteta je kao vojna ustanova MO, u sastavu Sektora za materijalne resurse, vodeća profesionalna organizacija u oblasti obezbeđenja kvaliteta pokretnih stvari sa vekovnim iskustvom u vrednovanju kvaliteta proizvoda. U ovakvoj organizacionoj strukturi funkcioniše od aprila 2010. godine.

Govoreći o toj ustanovi, direktor pukovnik dr Ivica Marjanović je istakao da je misija i vodeći princip Vojne kontrole kvaliteta obezbeđenje  kvaliteta  proizvoda u svim fazama realizacije, koji se kao gotovi nabavljaju sa domaćeg i inostranog tržišta, kao i razvojnih programa koje realizuje MO i VS, kako bi se odgovorilo na izazove današnjice i budućih vremena.

Prvi čovek Vojne kontrole kvaliteta uručio je sertifikate tehničkim remontnim zavodima Kragujevac i Čačak, fabrikama „Prvi partizan” AD Užice, „Prva petoletka – Namenska”, Trstenik, „Zastava oružje”, Kragujevac, Elektronskom fakultetu u Nišu, Institutu „Mihajlo Pupin – Računarski sistemi Beograd”, „Poliester grupi” doo,  Priboj, „YUMCO-prizosi” doo  Vranje, „Industrijskim podovima” doo, Jagodina, „Slovu”, Beograd, „Geomehanici” doo, Beograd, „Geo-projektu SM”, Sremska Mitrovica, „Dunav-ortopedskom” doo, Novi Sad i ISCO doo, Zrenjanin.
 
Na kraju svečanosti dodeljen je i prvi sertifikat sa znakom Akreditacionog tela Srbije fabrici „Milan Blagojević” Lučani jer je pružili Vojnoj kontroli kvaliteta logističku pomoć u smislu infrastrukturnog obezbeđenja lokacija za osvedočenje i nadzor koji su vršili predstavnici Akreditacionog tela Srbije.

Vojna kontrola kvaliteta je proces sertifikacije započela u 2013. godini da bi cilj ostvarila godinu dana kasnije. Na taj način se svrstala među registrovana sertifikaciona tela Akreditacionog tela Srbije koja imaju puno pravo i dozvolu da, u okviru sertifikovanih kodova, vrše ocenjivanje organizacija preko treće strane. Od početka 2013. godine do danas utrostručen je broj sertifikovanih ocenjivača za integrisane sisteme menadžmenta.
 
photoFOTOGALERIJA