Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2016.

Резултати састанка са синдикатом



Министар одбране Зоран Ђорђевић, са сарадницима, као што је и обећао, разговарао је данас са представницима репрезентативног Војног синдиката Србије о свим проблемима и захтевима на које су они указали. На састанку је постигнут договор у вези са већином захтева и питања.
Sindikati 
Говорећи о повећању плата припадницима Министарства одбране и Војске Србије, министар Ђорђевић је поновио да ће већ почетком следеће године свим запосленима бити повећана плата за пет одсто и да су то тренутно могућности државе, те да систем одбране предузима све што је у његовој моћи да се на друге начине побољша материјални и социјални статус у војсци.
 
- Мој посао је да вам помогнем у свему и у сваком смислу налазимо се на истој страни. Суштина је да се добро разумемо, отворено причамо о свим проблемима и будемо јединствени, истакао је министар Ђорђевић.
 
Разговарајући о правилницима који се односе на социјално-економски статус запослених у систему одбране, постигнут је договор да се нови правилник о платама примењује од 1. јануара 2018. године, а представницима синдиката су додатно појашњене одредбе на које су они указивали, да ће њиховом применом бити смањена примања запослених. Том приликом је министар Ђорђевић нагласио да у систему одбране неће бити смањења примања, нити отпуштања запослених.
 
Постигнут је договор и у вези са захтевима који се тичу реформе Војномедицинске академије и министар Ђорђевић је поновио да смањења запослених неће бити, што се односи и на број лежајева у тој установи. Остали захтеви који се односе на здравствену заштиту професионалних припадника, износ плаћања партиципације и друго регулисаће се одредбама Закона о здравственој заштити који се припрема, додао је Ђорђевић.
 
Договорено је и да се о колективном уговору, чију су припрему и преговоре предлагали представници синдиката, разговара од јануара 2017. године, до када би требало да се размотре све предности и мане таквог начина регулисања радног односа.
 
У разговору о пословно-техничком споразуму и омогућавању несметаног синдикалног деловања, министар Ђорђевић је изразио спремност система да се захтевима изађе у сусрет у складу са могућностима и наложио да се провери статус досадашњих захтева.