Министарство одбране Републике Србије
 
22.11.2016.

Политика проширења инвестиција у европску безбедност и развој



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са директорком за Западну Европу, Западни Балкан и Турску Европске службе спољног деловања Ангелином Ејкхорст.
 Политика проширења инвестиција у европску безбедност и развој
Том приликом, разговарали су о Глобалној стратегији Европске уније о спољној и безбедносној политици под називом „Заједничка визија, заједничко деловање: јача Европа“, која је oбјављена у јуну 2016. године.
 
Министар Ђорђевић је истакао да тај документ представља значајно достигнуће држава чланица и европских институција по питању позиционирања ЕУ у погледу заједничке одбране. Са становишта Републике Србије чији је спољнополитички приоритет да постане чланица ЕУ, једна од кључних порука Глобалне стратегије је да „политика проширења представља стратешку инвестицију у европску безбедност и развој“. Министар одбране је изразио задовољство чињеницом да је у Глобалној стратегији потврђена одлучност ЕУ за промовисање политичких реформи, владавине права, економске стабилности и добросуседских односа на западном Балкану и у Турској.
 
Ђорђевић је нагласио да Министарство одбране активно учествује у 20 (од укупно 35) преговарачких група за преговоре о приступању Србије Европској унији. Преговарачко поглавље које се највише односи на надлежности овог министарства јесте Поглавље 31 – Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика. У складу са континуираном намером за унапређење војних капацитета ЕУ, Министарство одбране ће током децембра ове године, отпочети учешће у мисији ЕУ за обуку у Централноафричкој Републици са медицинским тимом ''EUTM RCA''. Укључењем Војске Србије у активности везане за борбене групе ЕУ исказано је опредељење Србије да у будућности у потпуности преузме обавезе пуноправног члана и поузданог партнера у изградњи безбедности и одбране ЕУ. Из тог разлога, начелник Генералштаба је 8. новембра 2016. године потписао Ноту о приступању Републике Србије Борбеној групи HELBROC, коју предводи Република Грчка.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА