Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.11.2016.

Politika proširenja investicija u evropsku bezbednost i razvoj



Politika proširenja investicija u evropsku bezbednost i razvojMinistar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe spoljnog delovanja Angelinom Ejkhorst.
 
Tom prilikom, razgovarali su o Globalnoj strategiji Evropske unije o spoljnoj i bezbednosnoj politici pod nazivom „Zajednička vizija, zajedničko delovanje: jača Evropa“, koja je objavljena u junu 2016. godine.
 
Ministar Đorđević je istakao da taj dokument predstavlja značajno dostignuće država članica i evropskih institucija po pitanju pozicioniranja EU u pogledu zajedničke odbrane. Sa stanovišta Republike Srbije čiji je spoljnopolitički prioritet da postane članica EU, jedna od ključnih poruka Globalne strategije je da „politika proširenja predstavlja stratešku investiciju u evropsku bezbednost i razvoj“. Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u Globalnoj strategiji potvrđena odlučnost EU za promovisanje političkih reformi, vladavine prava, ekonomske stabilnosti i dobrosusedskih odnosa na zapadnom Balkanu i u Turskoj.
 
Đorđević je naglasio da Ministarstvo odbrane aktivno učestvuje u 20 (od ukupno 35) pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Pregovaračko poglavlje koje se najviše odnosi na nadležnosti ovog ministarstva jeste Poglavlje 31 – Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika. U skladu sa kontinuiranom namerom za unapređenje vojnih kapaciteta EU, Ministarstvo odbrane će tokom decembra ove godine, otpočeti učešće u misiji EU za obuku u Centralnoafričkoj Republici sa medicinskim timom EUTM RCA. Uključenjem Vojske Srbije u aktivnosti vezane za borbene grupe EU iskazano je opredeljenje Srbije da u budućnosti u potpunosti preuzme obaveze punopravnog člana i pouzdanog partnera u izgradnji bezbednosti i odbrane EU. Iz tog razloga, načelnik Generalštaba je 8. novembra 2016. godine potpisao Notu o pristupanju Republike Srbije Borbenoj grupi HELBROC, koju predvodi Republika Grčka.
 
photoFOTOGALERIJA