Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2016.

Дрво са крова некадашњег Генералштаба засађено у парку „Мањеж“




У београдском парку „Мањеж“ данас је засађено дрво које је донедавно расло на рушевинама некадашњег Генералштаба, зграде која је један од симбола бомбардовања 1999. године. Испод брезе, која је одрасла у бетону, а која је од данас свој нови живот започела у овом београдском парку, постављена је мермерна плоча са натписом „У славу живота - In the name of life 1999“.

Дрво, које је израсло из разрушене зграде, својеврсни је споменик животу после бомби 1999. године, а данашњој акцији, симболично, пристусвовали су и младићи и девојке који су рођени те године, међу којима и ученици 42. класе Војне академије.

Реч је, наиме, о снимању завршних секвенци документарног филма редитеља Бошка Савковића, који повезује причу о животу генерације деце рођене током бомбардовања, а која су проживела 17 година са дрветом на згради Генералштаба као специфичним симболом неуништивости живота. Овај филм наставак је документарног филма „После бомби“ редитеља Савковића и продуцентске куће „Алтернатива“, посвећеном дрвећу које је годинама из бетона расло на тој срушеној згради, а који је награђен многобројним наградама у Кану, Порту, Бечу, а додељен му је и „grand prix“ за најбољи еколошки филм света 2013. године.

Акција је реализована уз помоћ  Министарства одбране Републике Србије, Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда и Градског зеленила. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2016
mp4 (131,4 MB)
О акцији и филму "После бомби"