Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2016.

Свечани испраћај мировњака Прве бригаде у Либан



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић данас је у новосадској касарни „Југовићево“ присуствовао свечаном испраћају припадника пешадијске чете Прве бригаде Копнене војске у Мировну Операцију UNIFIL у Либан, која се изводи под покровитељством Уједињених нација.
-Ви не идете на ни мало лак задатак. Идете на један сложен, захтеван и одговоран задатак који можете извршити у потпуности и на најбољи могући начин. Са вама су проведене све припреме и успешно сте завршили обуку за Мисију, и за све оно што вас у њој чека. Потврда моје оцене о томе биће за најмање шест месеци, када се сви здрави, овако како вас данас и упућујемо, вратите овде на исто место, својим родитељима, супругама, деци. - рекао је генерал Диковић обраћајући се припадницима чете, како рече, понајвише попут родитеља, пријатеља, али и војника.

Генерал Диковић је рекао како је ово друга јединица из састава Прве бригаде Копнене војске која одлази на задатак у Либан, и нагласио како су и њени претходници били успешни.
-Ваши опретходници су задатак извршили часно и достојанствено, онако како смо и очекивали, и онако како доликује војнику Србије који на најбољи могући начин представља грађане Србије и своју државу. - истакао је генерал Диковић.

Обраћајући се командирима генерал Диковић је рекао како је на њима велика одговорност, извршити задатак и сачувати људе.
-Знам да сте спремни да носите то бреме и успешно командујете и руководите људима. Да брижно пратите њихове поступке и усмеравате рад.
 
Командиру пешадијске чете капетану Владимиру Божовићу начелик Генералштаба генерал Љубиша Диковић свечано је предао заставу Републике Србије која ће бити уз јединицу током њеног боравка у Либану.
 
Испраћају 130 припадника пешадијске чете и 12 припадника Елемента националне подршке у Мировну операцију, у којој је и 9 девојака, осим команданта Прве бригаде бригадног генерала Жељка Петровића присуствовали су и епископ Шумадијски и војни господин Јован, представници Покрајине, града Новог сада и Зрењанина, начелници Управних округа, представници Министарства одбране, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, бројни грађани, родбина и пријатељи припадника пешадијске чете. 

Заставник прве класе Горан Ђукић командир одељења за одржавање у логистичком воду каже како му чини велику част сам избор у састав чете и што ће бити у прилици да тако представља и своју јединицу, и своју државу Србију. -Биће значајно и стицање професионалног искуства, унапређење знања, а посебно могућност да разменим искуства са колегама припадницима других армија.

Потпоручник Биљана Савић командир пешадијског вода је војнички кратка и јасна, -На овај одговоран и частан задатак одлазимо потпуно и свестрано припремљени. Осећај је одличан, понос, част и одговорност.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2016
mp4 (68,55 MB)
Обраћање генерала Диковића
18.11.2016
mp4 (89,96 MB)
Испраћај