Министарство одбране Републике Србије
 
17.11.2016.

Обележен Дан Центра за мировне операције и шест деценија од прве мировне операције на Синају




Свечаношћу у Центру за мировне операције Војске Србије данас је обележен дан те јединице 17. новембар, као и јубилеј шест деценија од искрцавања првих мировњака са ових простора у оквиру УН снага 1956. године на Синају.

Широм света, празник Центра радно и са плавим береткама обележава и 320 српских мировњака који су тренутно ангажовани у 10 мисија УН и ЕУ, а поводом јубилеја, плаве беретке данас су опет ставили и ветерани, учесници мисија на Синају, у Анголи, Ираку и Ирану, које је данашња свечаност окупила.

Честитајући празник, заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић подсетио је да данас обележавамо важан датум из наше историје, јер је искрцавање југословенске војске на Синај давне 1956. године био  велики подвиг и за много веће, и у то време, опремљеније војске света, него што је то била ЈНА.

- И поред тога, југословенски Одред остао је у сећању УН као први контингент, који је у неку од мисија УН ушао у зону операције и током 22 ротације, практично изнео целокупну мисију. На тим традицијама и сећањима и Центар за мировне операције, данас, као референтна јединице наше војске намењена за мировне операције, обуком, припремом и подршком ангажованих снага Војске Србије доприноси да наша земља, наши тимови, водови, чете и контингенти, медицински састави, војни посматрачи и штабни официри, потпуно спремни  и опремљени доприносе угледу Републике Србије и Војске Србије широм света – нагласио је генерал Јанићијевић додајући да су припадници Центра између два празника успешно извршили све задатке.

Према речима начелника Центра за мировне операције пуковника др Миливоја Пајовића, снага и способност сваке војне јединице, као и сваког другог колектива почива на знањима и ентузијазму сваког њеног члана.

- Наш Дан славимо у знак сећања на људе који су пре 60 година на данашњи дан отпочели мировне операције. На њиховим стазама, ми данас настављамо даље – поручио је начелник Центра за мировне операције.

У години за нама, између осталог, подсетио је пуковник Пајовић, Центар је добио сертификат УН за извођење Курса за штабне официре, примљен у две међународне асоцијације земаља учесница мировних операција, остварујући истовремено непосредну сарадњу са центрима за мировне операције оружаних снага из Босне и Херцеговине, Немачке, Мађарске и Аустрије.

Током данашње свечаности приказан је и кратак филм „Шест прича из Синаја“, који је својеврсно сведочанство ветерана, припадника ЈНА о задацима и свакодневном животу Одреда ЈНА током боравка у мисији UNEF на Синајском полуострву.

Дан Центра за мировне операције установљен је прошле године као сећање на 17. новембар 1956. године када је на Синају искрцана претходница првог југословенског одреда, коју је чинило 44 припадника. Том мировном операцијом започело је учешће југословенских снага у мировним мисијама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.11.2016
mp4 (101,22 MB)
Генерал-мајор Славољуб Јанићијевић
17.11.2016
mp4 (116,91 MB)
Пуковник др Миливоје Пајовић
17.11.2016
mp4 (112,4 MB)
Свечаност
17.11.2016
mp4 (129,75 MB)
Честитка старијег националног представника у мисији MINUSCA пуковника Вангела Милковског